ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Τα ποσά των νέων συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό

Δημοσιεύθηκε:




Η νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αλλάζει τη βάση των αποδοχών στις οποίες θα υπολογίζονται οι συντάξεις καθώς
δημιουργεί συνταξιούχους τριών «ταχυτήτων»
και νέων «προσωπικών διαφορών», ανάλογα με το έτος «εξόδου» από την εργασία.
Σύμφωνα με την Ημερησία, η απόφαση που ελήφθη, για τεχνικούς λόγους, να αντικατασταθεί ο συντελεστής μεταβολής των μισθών (που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) με τον συντελεστή μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έως το 2020 και μετά το 2021 να αρχίσει να «μετρά» η μεταβολή των μισθών στις συντάξιμες αποδοχές, μπορεί να ευνοεί όσους συνταξιοδοτηθούν στο ενδιάμεσο διάστημα και να περιορίζει, κάπως, τις «προσωπικές διαφορές» με τους «παλιούς», όμως, χωρίζει στα τρία τους συνταξιούχους δημιουργώντας νέες «προσωπικές διαφορές».

• Η 1η κατηγορία περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι τις 12/5/2016. Οι συντάξεις τους είχαν υπολογιστεί με τις «παλιές» ευνοϊκές διατάξεις, είτε ως ποσοστό έως 80% του τελευταίου μισθού είτε με την καλύτερη 2ετία ή 5ετία... Οι συνταξιούχοι αυτοί, βέβαια, θα μάθουν έως το τέλος του 2017 ο καθένας χωριστά την «προσωπική διαφορά» που θα έχουν (έως ότου αυτή... περικοπεί) μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους σύμφωνα με το ν. 4387/2016.

• Στη 2η κατηγορία θα βρεθούν όσοι υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μεταξύ 12/5/2016 και 31/12/2020. Εκτός του ότι η σύνταξή τους θα έχει υπολογιστεί με βάση το νέο Ασφαλιστικό (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης), θα ληφθούν υπόψη οι μέσες αποδοχές που είχαν από το 2002 και μετά (δηλαδή θα μετρήσουν οι χαμηλότεροι μισθοί τους) με αναπροσαρμογή, όμως, που θα γίνει με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και όχι με βάση τη μέση μεταβολή των μισθών που έπεσαν δραστικά στην περίοδο από το 2012 και μετά.

• Στην 3η κατηγορία θα «πέσουν» όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2021. Η σύνταξή τους θα υπολογιστεί και πάλι με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, αλλά η αναπροσαρμογή των αποδοχών τους θα γίνει με τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών. Και, εφόσον ισχύσει η αρχή των «ενιαίων κανόνων», εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα «προσωπικής διαφοράς» με τους προηγούμενους, αφού θα λαμβάνουν... λιγότερα, αν και έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις.

Οι διαφορές

Σύμφωνα με παράδειγμα του δικηγόρου Διον. Ρίζου για την «Ημερησία», οι διαφορές για δημόσιο υπάλληλο ΠΕ που αποχωρεί με 35 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτείται με πλήρη σύνταξη φτάνουν στο 25% (-300 ευρώ), ανάλογα με την περίοδο εξόδου. «Η διαφορά σε αυτές τις κατηγορίες θα είναι το τελικό ποσό της σύνταξης που θα μπορεί να είναι διαφορετικό σε περιπτώσεις με τις ίδιες αποδοχές και τον ίδιο αριθμό ημερών ασφάλισης», όπως επισημαίνει:

• Αν ανήκει στην 1η κατηγορία, έχει σύνταξη 1.182,03 ευρώ μεικτά (προ αφαίρεσης φόρου και εισφοράς 6% υγειονομικής περίθαλψης)

• Αν μπει στη 2η κατηγορία θα έχει σύνταξη 921,56 ευρώ (-260,50 ευρώ, και σε ποσοστό -22%) και


• Αν πέσει στην 3η κατηγορία θα λάβει ακόμη χαμηλότερη κατά 4,30% σύνταξη, στα 882,09 ευρώ (συνολικά, 299,94 ευρώ λιγότερα και, σε ποσοστό -25,40%) καθώς η μεταβολή των μισθών φέρνει πιο αρνητικό αποτέλεσμα.


Η αλλαγή

Την αλλαγή που, εφόσον ψηφιστεί στη Βουλή, θα «ανοίξει» τον δρόμο για την απονομή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που είναι στα συρτάρια, έγινε μετά τη δημόσια παρέμβαση της ΕΛΣΤΑΤ η οποία είχε επιρρίψει στη γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο υπουργείο την ευθύνη για την πολύμηνη καθυστέρηση.
Έγκαιρα είχε ενημερώσει ότι «οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του συντελεστή μεταβολής των μισθών».
Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και μετά, ωστόσο, θα γίνει «με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που θα υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ», αναφέρεται στην τροπολογία.

Το «κούρεμα»

Οι διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και των τελικών ποσών των συντάξεων εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων για το προσυμφωνημένο «κούρεμα»: Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει να μπει μια και έξω (από το 2019 ή το 2020) το «ψαλίδι» στις «προσωπικές διαφορές» των «παλαιών», ενώ η κυβέρνηση ζητεί τη σταδιακή εφαρμογή, σε βάθος τριετίας ή ακόμη και πενταετίας, του μέτρου.
Η διάσταση παραμένει καθώς οι δανειστές δεν έχουν «πειστεί» ούτε για την εξέλιξη των εσόδων του ΕΦΚΑ υπό το βάρος των αλλαγών στις εισφορές και στην αγορά εργασίας (διεύρυνση ελαστικών μορφών εργασίας) ούτε και για το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Πηγή: Hμερησία
ΑΠΟ http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: