Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Μεσσηνιακά προϊόντα σε τροχιά γύρω από τη γη

Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017


Μεσσηνιακά προϊόντα, όπως ελιές Καλαμάτας, ελαιόλαδο, σύκα και σταφίδες, ενδέχεται να βρεθούν, κάποια στιγμή φέτος, σε τροχιά γύρω
από τη Γη, με ένα από τα οχήματα της ιδιωτικής εταιρείας ''Blue Origin'', του Μεξικανού δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή του διαδικτυακού τόπου Amazon, ο οποίος είναι λάτρης του Διαστήματος.
Στόχος του πειράματος θα είναι να προσδιοριστεί πώς αντιδρούν τα τρόφιμα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Την πληροφορία για το εν λόγω πείραμα, που αποτελεί ιδέα του καθηγητή στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα, Τάκη Παπαδόπουλου, και των μαθητών του, δημοσίευσε η εφημερίδα "National Herald", η αγγλόφωνη έκδοση της ελληνικής ομογενειακής εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ" στις ΗΠΑ - και αναδημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό "Olive Oil Times", προς το οποίο όμως η Blue Origin αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο.

Σύμφωνα με τη ''National Herald'', ο Τάκης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο σκοπός του πειράματος είναι διττός: «Πρώτον, θέλουμε να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του ελαιόλαδου και συγκεκριμένα να εξετάσουμε αν θα διατηρήσει την υγρή του μορφή μακριά από τη Γη. Γνωρίζουμε ότι το νερό δεν διατηρεί την υγρή μορφή του στο διάστημα και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς συμπεριφέρεται το ελαιόλαδο. Και δεύτερον, να ερευνήσουμε τη συμπεριφορά της ανάπτυξης βακτηρίων ζυμομυκήτων στο διάστημα, τη δυνατότητα παρασκευής ψωμιού στο διάστημα». 

Οπως αναφέρει η "National Herald", ο ίδιος πρόσθεσε πως πρότεινε να συμμετέχουν στο πείραμα οι μαθητές του, όταν συναντήθηκε με τον επικεφαλής μηχανικό της Blue Origin σε ένα συνέδριο στην Ολλανδία.

Τα τρόφιμα αναμένεται να μείνουν μόνο 7 με 8 λεπτά σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, αλλά ο Τ. Παπαδόπουλος -μιλώντας στη "National Herald"- δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτός είναι επαρκής χρόνος για να συγκεντρωθούν αρχικά δεδομένα σχετικά με το πώς αντιδρούν τα τρόφιμα στις συνθήκες αυτές. Και αν όλα πάνε καλά, ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι «τα μεσσηνιακά προϊόντα, που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής, θα είναι η τροφή για τους αστροναύτες, καθώς και των επιβατών των εμπορικών διαστημικών πτήσεων, για πολλά χρόνια στο μέλλον».

Στο δημοσίευμα των "Olive Oil Times" προστίθεται τέλος ότι «σημαντικό ρόλο στο πείραμα αυτό παίζει επίσης ο αδελφός του Τάκη, ο Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, που συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: