Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Στην ελληνική «μαύρη» λίστα 29 φορολογικοί παράδεισοι - Δείτε τον κατάλογο

 21/2/2017

 

 

 

 

«Μαύρη» λίστα με 29 κράτη «φορολογικούς παραδείσους» που θεωρούνται για το 2016 μη συνεργάσιμα κράτη στον φορολογικό τομέα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρόκειται για κράτη που δεν συνεργάζονται με την Ελλάδα για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Ελληνες πολίτες.

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Μπρουνέι, Νήσοι Κουκ, Ντομίνικα, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Λίβανος, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μονακό, Ναούρου, ΠΓΔΜ, Νιούε, Παναμάς, Φιλιππίνες, Αγία Λουκία, Αγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ, Βανουάτου, Ουρουγουάη και Χονγκ Κονγκ.
Για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με τα κράτη της «μαύρης» λίστας, η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους τις δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο (φορολογικό παράδεισο) ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Για να αναγνωριστούν οι συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος-μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ, εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους-μέλους.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους ενεργοποιήθηκε η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών (CRS). Πρόκειται για το νέο υπερ-όπλο των φοροελεγκτών στην αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος που κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους και στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.
Το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών, είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα μέσω της οποίας ανταλλάσσονται πληροφορίες από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας.
Το σύστημα «ρίχνει» τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε πρώτη φάση από φέτος σε 54 χώρες, και το δεύτερο μεγάλο βήμα γίνεται την 1η Ιανουαρίου 2018 με τη συμμετοχή 47 επιπλέον χωρών, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: