Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Επικίνδυνες οι χαμηλές θερμοκρασίες για τις καλλιέργειες στην Τριφυλία

14 Ιανουαρίου 2017Επικίνδυνες για τις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή στην Τριφυλία είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Το χιόνι που έπεσε στα βουνά της περιοχής και το ψύχος που επικρατούσε έθεσαν παραγωγούς και γεωπόνους της Διεύθυνσης
Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, καθώς και ιδιώτες γεωπόνους, σε κατάσταση συναγερμού.
Οι παραγωγοί, ακριβώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του ψύχους, όπως έχουμε αναφέρει, πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας των νεαρών φυτών τους στα θερμοκήπια, αλλά και σε υπαίθριες καλλιέργειες. Από δε τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας δίδονται χρήσιμες συμβουλές αντιπαγετικής προστασίας προς τους παραγωγούς, για να αποφύγουν κινδύνους που θα προκαλέσουν προβλήματα, με συνέπεια την καταστροφή καλλιεργειών.
Τα προβλήματα εστιάζονται, κυρίως, στα θερμοκήπια, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει φυτεύσεις, ακόμη και από πριν από τα Χριστούγεννα, τόσο στα Φιλιατρά όσο και σε Γαργαλιάνους, Τερψιθέα, Καλό Νερό και Ελαία. Τα νεαρά φυτά τα οποία έχουν φυτευτεί στις οριστικές τους θέσεις στα θερμοκήπια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ευάλωτα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό. Έτσι οι παραγωγοί πρέπει καθημερινά δύο και τρεις φορές να προβαίνουν σε ελέγχους των συστημάτων θέρμανσης και να μην αφήνουν τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από 12 με 10, το πολύ, βαθμούς Κελσίου τις βραδινές ώρες.
Για τις περιπτώσεις θερμοκηπίων που δε διαθέτουν συστήματα θέρμανσης, απαιτείται, για την προστασία των φυτών, δεύτερη κάλυψη με πλαστικό.
Σημαντική, επίσης, είναι η φροντίδα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και σωστών καλλιεργητικών πρακτικών. Πρέπει, δηλαδή, να στεγανοποιούν τα θερμοκήπια, να εγκαθιστούν προθαλάμους – εάν δεν υπάρχουν – και να ελέγχουν καθημερινά, δύο και τρεις φορές, τα συστήματα αυτοματισμού.
Στην Τριφυλία, αυτή την περίοδο, οι κυριότερες καλλιέργειες που είναι σε εξέλιξη είναι το αγγούρι και η τομάτα. Ακολουθούν το πρώιμο φασόλι, η πιπεριά και στη συνέχεια μελιτζάνα.
Μεγάλη προσοχή απαιτείται, βεβαίως, και στα φυλλώδη λαχανικά. Από τον πάγο των προηγούμενων ημερών υπέστησαν ζημιές κηπευτικά σε περίπου 120 στρέμματα, στην περιοχή της Τερψιθέας Κυπαρισσίας και τα Φιλιατρά.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η αγροτική παραγωγή έπεσε «στα μαλακά» από τις συνέπειες των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή, επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες, ιδίως τις νυκτερινές ώρες, είναι επικίνδυνες για τα φυτά.

ΑΠΟ http://filiatranet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: