ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Το τελικό σχέδιο για επιχειρηματικά χρέη -Πώς θα διαγράφονται (διαδικασία)

07/01/2017






Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης,
Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος με συνέντευξή του παρουσιάζει τις βασικές πτυχές.
Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» αναγγέλλει την κατάθεση του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι στον νέο θεσμό θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι υπερχρεωμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να είναι βιώσιμες.
«Δεν θα υπάρχει όριο ως προς το ύψος των διαγραφών και των ρυθμίσεων χρεών σε δόσεις, αλλά θα εξαιρούνται ο ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων», αναφέρεται στη συνέντευξη.
Παράλληλα ο κ. Παπαδημητρίου στέλνει σαφές μήνυμα στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές»: «Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα μετατραπεί σε συγχωροχάρτι από επιχειρήσεις-μνημεία κακοδιαχείρισης». Εκτιμά, δε, πως θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στον μηχανισμό 403.000 επιχειρήσεις.

Η διαδικασία
  • Πρακτικά η διαδικασία ξεκινά κατόπιν σχετικής αίτησης, η οποία θα συνοδεύεται από μια αρχική πρόταση ρύθμισης οφειλών, καθώς και από αναλυτικά στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης της επιχείρησης προς την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
  • Στη συνέχεια θα ορίζεται ένας συντοβιστής των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση των χρεών από ειδικό μητρώο που θα τηρεί για τον σκοπό αυτό η ΕΓΔΙΧ και θα απαρτίζεται κατά προτεραιότητα από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές.
  • Ο συντονιστής, ο οποίος ως ένας ανεξάρτητος, ουδέτερος προς τα μέρη τρίτος, μπορεί να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, αναλαμβάνει- μεταξύ άλλων- την ευθύνη κοινοποίησης των προσκλήσεων των πιστωτών. Ειναι επιφορτισμένος με την εποπτεία των προβλεπόμενων χρονικών περιορισμών της διαδικασίας διαπραγμάτευσης ενώ συντάσσει και το σχετικό πρακτικό περαίωσης της διαδικασίας.
  • Οφειλέτης και πιστωτές μπορούν να διαμορφώσουν ελέυθερα το περιεχόμενο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρεών και άρα να προσδιορίσουν κατά βούληση, για παράδειγμα το ύψος της διαγραφής των οφειλών αλλά και ειδικότερα σχήματα αποπληρωμής.
  • Για τις βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο εξαιρούνται μιας τυχόν διαγραφής, ο ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι και τα ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου.
  • Για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης εξαιρούνται οι παρακρατούμενες εισφορές εργαζομένων, ενώ είναι απόλυτα σαφές ότι από τη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρεών δεν επηρεάζονται ασφαλιστικά δικαιώματα υπέρ τρίτων.
Ο υπουργός εκτιμά ότι θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου περίπου 3.000 μεγάλες επιχειρήσεις, 100.000 μεσαίες και 300.000 μικρές.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: