ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ξεκινάει η σύσταση των Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

 25/1/2017

 

 

 

 

Τις επόμενες εβδομάδες, θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), στις εγκαταστάσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ΓΕΥΔ, στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες 12 πρωτεύουσες περιφερειών και θα ακολουθήσει, τους επόμενους μήνες, η ανάπτυξη του δικτύου στο σύνολο των πόλεων της χώρας.

Αυτά προκύπτουν από το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί άμεσα ένα δίκτυο 120 ευέλικτων Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών με τις αρμοδιότητες ολοκληρωμένης πληροφόρησης των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ). Το αυξημένο πλήθος των ΓΕΥΔ σε σχέση με τα ΚΕΥΔ (30 σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο) εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλη τη χώρα. Η εμπειρία που θα προκύψει από τη λειτουργία των ΓΕΥΔ θα αξιοποιηθεί στο επιχειρησιακό πλάνο για την ανάπτυξη των ΚΕΥΔ, στην καταγραφή των στόχων και στην ανάπτυξη εσωτερικών διαδικασιών.
Τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας των ΚΕΥΔ. Έτσι θα προκύψει ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη τη χώρα, με κεντρικούς κόμβους τα ΚΕΥΔ και απολήξεις τα ΓΕΥΔ.

Αρμοδιότητες

Τα ΓΕΥΔ θα ξεκινήσουν εξυπηρετώντας άμεσα τον πολίτη, εστιάζοντας στην ενημέρωση (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, πλειστηριασμοί, πώληση δανείων σε funds, νόμος Κατσέλη, Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών κοκ) και την παροχή συμβουλών, σε διάδραση με την κεντρική υπηρεσία ΕΓΔΙΧ.
Τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες και θα στελεχωθούν με δημόσιους υπαλλήλους που θα επιμορφωθούν κατάλληλα.
Το σχέδιο δράσης της ΕΓΔΙΧ για τη δημιουργία των ΓΕΥΔ προβλέπει την εξής ακολουθία ενεργειών:

1η φάση άμεση δημιουργία του πρώτου πιλοτικού ΓΕΥΔ («φυτώριο»)
εγκαταστάσεις ΕΓΔΙΧ, Αγιος Ιωαννης Ρεντης
2η φάση 2 ΓΕΥΔ στην Αττική
στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά
3η φάση 12 ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειών
Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Τρίπολη, Λάμια, Ιωάννινα, Σύρος, Κοζάνη, Κέρκυρα, Μυτιλήνη
4η φάση 11 ΓΕΥΔ στις Περιφερειακές Ενότητες που προβλέπεται από τον Νόμο η ίδρυση ΚΕΥΔ και αν η έδρα της Περιφέρειας της προηγούμενης φάσης συμπίπτει με την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, επιλέγεται η αμέσως επόμενη πληθυσμιακά πόλη της Περιφερειακής Ενότητας
Σέρρες, Βέροια, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Χαλκίδα, Αγρίνιο, Κόρινθος, Καλαμάτα, Χανιά, Ρόδος
11 ΓΕΥΔ στους μεγαλύτερους Δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ
Δήμοι Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Αμαρούσιου, Περιστεριού, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Αχαρνών και Φυλής (Αθήνα), Ευόσμου και Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη)
4 ΓΕΥΔ στις μεγαλύτερες πόλεις Περιφερειών όπου δεν θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ
Χίος, Ζάκυνθος, Φλώρινα, Άρτα
5η φάση 40 ΓΕΥΔ τα οποία θα τοποθετηθούν σε πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων όπου δεν θα δημιουργηθεί ΚΕΥΔ
Έδεσσα, Κατερίνη, Πολύγυρος, Ξανθή, Δράμα, Θάσος, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σκιάθος, Άμφισσα, Καρπενήσι, Λιβαδειά, Πύργος, Ναύπλιο, Σπαρτή, Κως, Κάλυμνος, Νάξος, Σαντορίνη, Πάρος, Μύκονος, Μήλος, Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Καστοριά, Γρεβενά, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Σάμος, Λήμνος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κιλκίς, Ικάρια, Άνδρος, Κάρπαθος, Κέα – Κύθνος, Τήνος, Ιθάκη, Μεσολόγγι
6η φάση 5 ΓΕΥΔ που καλύπτουν τις μεγαλύτερες πόλεις Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες δεν κηρύχθηκαν πρωτεύουσες με ιστορικά και διοικητικά κριτήρια
Θήβα, Άργος, Ν. Μουδανιά, Πτολεμαΐδα, Γιαννιτσά
34 ΓΕΥΔ στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους
Αίγιο, Αλεξάνδρεια, Δήμοι Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Γλυφάδας, Ιλίου, Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Κηφισίας, Αιγάλεω, Ν. Ιωνίας, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Αγ. Αναργύρων, Βύρωνα, Αγ. Παρασκευής, Γαλατσίου, Πετρούπολης, Παλλήνης, Αργυρούπολης, Ν. Ηρακλείου, Βούλας, Χαϊδαρίου, Χολαργού, Αλίμου, και Μοσχάτου (Αθήνα), Καλαμαριάς, Νεάπολης, Πανοράματος, Θέρμης, Αμπελοκήπων, Περαίας, Σίνδου, Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη)

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: