Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Aλ. Υφαντής (Sychem): Εξάγει συστήματα αφαλάτωσης από Κουβέιτ μέχρι Καλιφόρνια

Ιανουάριος 15, 2017


Σε ηλικία 26 ετών, ο Αλέξανδρος Υφαντής (κεντρ. φωτ.) ανακάλυψε τον... Δρόμο του Μεταξιού. Με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 δολάρια
και συνέταιρο έναν εφοδιαστή πλοίων ιδρύει θυγατρική στη Σανγκάη. Η εταιρεία προσφέρει λύσεις αντιδιαβρωτικής προστασίας πλοίων και τροφοδοτεί με τα προϊόντα της τους Ελληνες εφοπλιστές, αλλά και τη διεθνή αγορά, όταν η μόνη ελληνική εταιρεία στην Κίνα ήταν μέχρι τότε η S&B. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, ο 42χρονος επιχειρηματίας διατηρεί το μάνατζμεντ και το 35% της κινεζικής εταιρείας, υδροδοτεί με μονάδα αφαλάτωσης τους κήπους της Οπερας του Κουβέιτ, ενώ συστήματα της ελληνικής εταιρείας που κατασκευάζονται στη μονάδα της στην Κρήτη θα εγκατασταθούν στην Καλιφόρνια, στη μεγαλύτερη αφαλάτωση του κόσμου!
Πηγή δημιουργίας του εντυπωσιακού διεθνούς βηματισμού του κ. Υφαντή είναι η Sychem, μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση επεξεργασίας νερού, γεωθερμίας και εξοικονόμησης ενέργειας, με εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, η οποία τα τελευταία χρόνια εξάγει το 70% των προϊόντων της σε 17 χώρες σε όλο τον πλανήτη.
Σε αυτή την εταιρεία, που σήμερα απασχολεί 140 άτομα προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και κάθε κράτος θα φρόντιζε να διευκολύνει την επέκτασή της, η δική μας Πολιτεία στέκεται εμπόδιο στους σχεδιασμούς της. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο μιας μονάδας αφαλάτωσης στην Κρήτη, που εγκρίθηκε το 2008, η εταιρεία μόλις πρόσφατα πήρε το πράσινο φως, καταγγέλλοντας μάλιστα στον Συνήγορο του Πολίτη τη στάση υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομίας που την ταλαιπωρούσαν επί χρόνια με αδικαιολόγητους ελέγχους.
Το παράδοξο είναι ότι το ποσό του Αναπτυξιακού, ύψους 170.000 ευρώ, θα το εισπράξει σε πέντε δόσεις μέχρι το 2020!

Από τις μελέτες στη διεθνή αγορά

Ο κ. Υφαντής είναι διδάκτωρ χημικός μηχανικός που ξεκίνησε ως μελετητής, δίνοντας λύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα και σε μονάδες που αντιμετώπιζαν προβλήματα με την ποιότητα του νερού. Τη Sychem την ίδρυσε στις αρχές του 2000. Η εταιρεία σταδιακά εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη επιχείρηση επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ από το 2012 έκανε στροφή στις αγορές του εξωτερικού αναπτύσσοντας προϊόντα με ειδικές προδιαγραφές. Αυτή την περίοδο η Sychem ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός συστήματος επεξεργασίας νερού που θα εγκατασταθεί στην Καλιφόρνια, στο εργοστάσιο που κατασκευάζει η κορυφαία ισραηλινή εταιρεία επεξεργασίας νερού IDE Technologies. Η μονάδα είναι η μεγαλύτερη στο δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη και θα παράγει ημερησίως 170.000 κυβικά νερού!
Ομως το πελατολόγιο της Sychem δεν περιορίζεται στα ισχυρά διεθνή brands, στα οποία συγκαταλέγεται και η Mitsubishi, αλλά εκτείνεται σε ένα ευρύ πελατολόγιο στην Ελλάδα που περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες. Ανάμεσά τους είναι η Motor Oil, η Coca-Cola και η ΜΕΤΚΑ, στις οποίες λειτουργεί μονάδες καθαρισμού νερού.

Ευρέως γνωστή είναι και στα ελληνικά νησιά, αφού είναι πρωτοπόρος σε συστήματα αφαλατώσεων. Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία ανακηρύχθηκε μειοδότης στον διαγωνισμό του υπουργείου Ναυτιλίας για την αντίστοιχη μονάδα στο Καστελόριζο, η οποία θα περιορίσει στα 2,5 ευρώ το κόστος ανά κυβικό από 10,5 ευρώ που πλήρωνε το κράτος για τη θαλάσσια μεταφορά νερού. Οπως αναφέρει ο κ. Υφαντής, στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απουσία στρατηγικής για το ποιος πληρώνει το νερό. «Οταν στα νησιά έχουν μάθει να παίρνουν τζάμπα το νερό αφού το κόστος το καταβάλλει η Πολιτεία, είναι σαφές ότι εμποδίζουν τις αφαλατώσεις, για τις οποίες καλούνται να καλύψουν το κόστος». Για παράδειγμα, στην Αίγινα ο δήμαρχος δεν θέλει αφαλάτωση μολονότι η Sychem έχει άδεια εγκατάστασης. Στο νησί δρομολογείται η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 14 χιλιομέτρων που θα συνδέσει την εταιρεία με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ένα έργο που θα κοστίσει 32 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια. «Τους δίνουμε νερό με 1,5 ευρώ το κυβικό, αλλά γι’ αυτούς η αφαλάτωση που θα κόστιζε από 2 έως 3 εκατ. ευρώ δεν είναι λύση», σημειώνει ο κ. Υφαντής, και υποστηρίζει ότι στα νησιά το 60% έως 70% των απωλειών νερού είναι από κλοπές με την ανοχή των δημάρχων. Ακόμη, παράδειγμα φαραωνικού σχεδιασμού χαρακτηρίζει ο κ. Υφαντής τον Αποσελέμη στην Κρήτη. «Το έργο έχει ήδη κοστίσει 300 εκατ. ευρώ με σχεδιασμό του ’80. Εμείς κατασκευάσαμε την αφαλάτωση του Αλμυρού ποταμού στον Δήμο Μαλεβιζίου με 1 εκατ. ευρώ και με τα χρήματα αυτά θα πουλάμε το νερό 0,22 λεπτά έναντι 0,18 που θα είναι το κόστος της δημοτικής επιχείρησης για να παίρνει νερό από το φράγμα του Αποσελέμη». Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ελλειμματικού σχεδιασμού και απουσίας προτεραιοτήτων της διοίκησης που, σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, επιβεβαιώνει ότι το κράτος είναι σήμερα το κυριότερο εμπόδιο της ανάπτυξης.

«Το κράτος να σταματήσει να βάζει τρικλοποδιές»

«Εάν το κράτος σταµατήσει να ενοχλεί την υγιή επιχειρηµατικότητα, τότε θα απογειωθούµε», σηµειώνει ο ιδρυτής της Sychem, ο οποίος ετοιµάζεται για νέες συµφωνίες µε τις αγορές της Ρωσίας, της Γκάνας και της Αιγύπτου για αντίστοιχες µονάδες αφαλάτωσης.
«Πώς βλέπετε την πολιτική της αριστερής διακυβέρνησης στον τοµέα των επενδύσεων;», ρωτάµε τον κ. Υφαντή. «Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ χειρότερος απ’ όσο περιµέναµε, αποδεικνύοντας έναν γενικό κανόνα που βλέπουµε να εξαπλώνεται παγκοσµίως: η νέα γενιά είναι αντισυστηµική. Ενηµερώνεται από το Ιντερνετ, θεωρεί ότι όλα είναι µέρος ενός τεράστιου συστήµατος και τρέφεται µε τον λαϊκισµό και τη συνωµοσιολογία. Ο Τσίπρας πούλησε ως πρόσωπο και παρά το γεγονός ότι είπε τα µεγαλύτερα ψέµατα, ο κόσµος τον ψήφισε -όπως αντίστοιχα τον Τραµπ- παρότι όλοι ήξεραν ότι δεν θα κάνει τίποτα απ’ όσα λέει».
Ο κ. Υφαντής επισηµαίνει ότι δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα η ανάπτυξη µένει στα χαρτιά. «Το πρόβληµα δεν είναι τόσο τα λεφτά και οι επιχορηγήσεις, όσο το να µας αφήσει το κράτος να κάνουµε τη δουλειά µας και να σταµατήσει να µας βάζει τρικλοποδιές». Η Sychem λειτουργεί επίσης µονάδα βιοαερίου στην Κρήτη που παράγει ενέργεια από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων (σφαγεία, τυρόγαλα κ.ά.). Ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόµη να πουλάει ρεύµα στον ∆Ε∆ΗΕ, καθώς το αρµόδιο υπουργείο δεν έχει καθορίσει το πλαίσιο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, µε αποτέλεσµα από τα µέσα Σεπτεµβρίου να καίει το αέριο αφού δεν µπορεί να το διοχετεύσει στο σύστηµα ηλεκτροδότησης.

*Όπως δημοσιεύτηκε στο Business Stories της 8ης Ιανουαρίου

ΑΠΟ http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: