ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Βοήθεια σε 400 οικογένειες από το Δήμο Τριφυλίας

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017






Τετρακόσιες οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα στο Δήμο Τριφυλίας  βοηθήθηκαν μέσα στο 2016 από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου και την Κοινωφελή του Επιχείρηση σε συνεργασία με εθελοντές, προγράμματα,
οργανώσεις και επιχειρήσεις.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου όπου αναλυτικά παρουσιάζονται οι δράσεις, το 2017 έχει ανακηρυχθεί Ετος Αλληλεγγύης από το δήμο, κάτι που ανακοίνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας μετά το τέλος της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας στις 26 Δεκεμβρίου στην Κυπαρισσία.
Χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται:
«Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Τριφυλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου με τη συνδρομή χορηγών και εθελοντών επισφράγισε την απόφαση αυτή, με την τελευταία  διανομή του έτους 2016, ειδών καθαριότητας, τροφίμων και εορταστικών γευμάτων σε 400 οικογένειες του Δήμου Τριφυλίας, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. 300 οικογένειες συμμετείχαν στη διανομή ειδών καθαριότητας και τροφίμων (μακαρόνια, γάλα, φέτα, φασόλια, ζάχαρη, πελτέ, βρεφικές κρέμες, πάνες, υγρό πιάτων κ.ά.) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και βασικής υλικής (ΤΕΒΑ)». 20 καλάθια, με όλα τα προϊόντα ενός πλήρους εορταστικού γεύματος (κρέας, πατάτες, φρούτα κ.α.), μοιράστηκαν σε ισάριθμες οικογένειες με 4 μέλη και άνω, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε» και τα Καταστήματα "ΑΒ Βασιλόπουλος". 80 πακέτα με προϊόντα του παραδοσιακού πρωτοχρονιάτικου γεύματος (κοτόπουλο, λουκάνικο, μακαρόνια, μυζήθρα, φέτα, βασιλόπιτα, κρασί, λάδι κ.α.)  προσέφερε η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου, για να  στρωθεί το πρώτο εορταστικό τραπέζι  του 2017 με  κέφι και χαμόγελα.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από την καρδιά μας όλους τους χορηγούς που μας τίμησαν συνδέοντας το περίσσευμα της αγάπης τους, με τις δράσεις  αλληλεγγύης του δήμου : Για το κρασί τους Βαγενά Κωνσταντίνο  και  Δημήτριο Στασινόπουλο. Για το λάδι τον ελαιοτριβέα  Χριστιανούπολης Αλεβιζόπουλο Ιωάννη, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Χριστιανούπολης Χαράλαμπο Αλεξόπουλο και τον Κωνσταντίνο Βαγενά. Για τα κηπευτικά και τη χρήση καταψύκτη τους Γεώργιο και Δημήτριο Μιχαλακόπουλο. Για την αποθήκευση των ειδών παντοπωλείου και τη χρήση ψυγείου τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών. Για τις εκτυπώσεις των καταστάσεων του Επισιτιστικού Προγράμματος το τυπογραφείο Αντ. Μπίτσικας – Κ. Παπαδόπουλος. Για τη φιάλη υγραερίου (εστίας μαγειρέματος) το παντοπωλείο του Σωτήρη Λύκου.
Ευχαριστούμε τους εθελοντές από το Μορφωτικό και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, που μας βοήθησαν στη διανομή με προθυμία και πολλή αγάπη. Οι καλές ιδέες και πράξεις εμπνέουν πάντα και άλλους να συνεχίσουν και με δικές τους καλές πράξεις να χαρίσουν ελπίδα».
Ενώ επισημαίνεται: «Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου, ο Τομέας Αλληλεγγύης της Κοινωφελούς Επιχείρησης, δωρητές και εθελοντές υπόσχονται το 2017 να παραμείνουν στο πλευρό των συνανθρώπων μας, μεγαλώνοντας την αλυσίδα  αγάπης και προσφοράς… γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...