ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΕΟΠΥΥ καταργεί τις προπληρωμές – Aσφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο συμμετοχή

29/12/2016






Δεν θα χρειάζεται να προπληρώνουν από το νέο έτος το υγειονομικό υλικό οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Θα πληρώνουν μόνον την συμμετοχή τους.
Διευκολύνεται έτσι η φροντίδα εκατομμυρίων ασθενών με προβλήματα όρασης, διαβήτη, κινητικά και αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο,
μεσογειακή αναιμία και διατροφικές διαταραχές. Σε αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων παρέχονται σήμερα εκατοντάδες υλικά, αξίας που μπορεί να ξεπεράσει και τις 7.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου η διοίκηση του Οργανισμού υπογράφει συμβάσεις με το σύνολο των παρόχων πρόσθετης περίθαλψης και θεραπευτικών μέσων. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρηματίες θα πληρώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ μέσα σε εύλογο διάστημα, που σήμερα δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Το σύστημα που ίσχυε μέχρι τώρα ήταν να πληρώνει ο ασφαλισμένος για τα γυαλιά ή το υλικό που ήθελε να προμηθευτεί. Στη συνέχεια υπέβαλλε την απόδειξη αγοράς μαζί με την ιατρική γνωμάτευση στον ΕΟΠΥΥ και, έπειτα από σχετικό έλεγχο, εισέπραττε το ποσό χωρίς τη συμμετοχή.
Εκτός από την οικονομική επιβάρυνση, η συγκεκριμένη διαδικασία προκαλούσε ακόμη ένα πρόβλημα στους ασφαλισμένους. Η εξόφληση μπορούσε να γίνει έπειτα από έναν έως και οκτώ μήνες, ανάλογα με τις δυνατότητες διεκπεραίωσης που είχαν οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
Στα χρόνια της κρίσης οι εταιρείες που παρέχουν αυτά τα είδη έκαναν στους ασφαλισμένους την εξής διευκόλυνση. Δέχονταν να μην προπληρώνονται από τον ασφαλισμένο, αρκεί εκείνος να τους χορηγούσε εξουσιοδότηση, με την οποία εισέπρατταν το ποσό από τον Οργανισμό.
Παρόμοιες διευκολύνσεις δεν θα έχουν πλέον σκοπό, καθώς απόδειξη και γνωμάτευση θα υποβάλλονται στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τα συγκεκριμένα είδη.
Σύμφωνα με ενημερωτικό της διοίκησης προς το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία αυτή οδηγεί σε ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς η έγκριση από τους ελεγκτές του Οργανισμού θα γίνεται ηλεκτρονικά. Μειώνεται, επίσης, και η γραφειοκρατία, καθώς δεν απαιτείται φυσική παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες.
Οφελος θα υπάρχει και για τους παρόχους, οι οποίοι θα αποζημιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα με το νέο σύστημα εκκαθάρισης. Ο χρόνος αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά τις 90 μέρες, από τις 180 έως 300 μέρες που είναι με το τωρινό σύστημα.
Με την αποδοχή της σύμβασης, ωστόσο, οι πάροχοι αποδέχονται στην ουσία και τη λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού των υπερβάσεων του «κλειστού» προϋπολογισμού (clawback). Αυτό σημαίνει πως ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνει περισσότερα από όσα έχει προϋπολογίσει στις αρχές του έτους και την όποια διαφορά θα καλύπτουν οι πάροχοι.
Το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί από τον Οργανισμό για πρόσθετη περίθαλψη το 2017 είναι 331 εκατ. ευρώ. Θεωρείται πολύ «σφιχτό».

Περιθώρια
 
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, εκτιμά ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων, καθώς το νέο σύστημα θα ελέγχεται ηλεκτρονικά. Τα οικονομικά του Οργανισμού εμφανίζουν μια βελτίωση μέσα στο 2016, ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει πάψει να δημιουργεί ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες ανέρχονταν σε 1,81 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο σε 1,61 δισ. και τον Νοέμβριο σε 1,34 δισ. Από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον περασμένο Νοέμβριο καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε κλινικές, διαγνωστικά και γιατρούς, πάνω από 2 δισ. σε φαρμακεία και 981 εκατ. σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

331 εκατ. ευρώ ο «κλειστός» προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2017
1,81 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του στις αρχές του έτους

Οι αριθμοί 

2.575 ευρώ παρέχει ο ΕΟΠΥΥ σε ασφαλισμένους του οι οποίοι χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο και έως 3.370 ευρώ σε όσους χρειάζονται τεχνητό μέλος.
840 έως 7.000 ευρώ δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα. 90% του κόστους μιας ρυθμιζόμενης συσκευής αποσιδήρωσης λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.
115,20 ευρώ παρέχει ο Οργανισμός κάθε διετία στους διαβητικούς ασφαλισμένους του, προκειμένου να προμηθευτούν δύο ζεύγη ειδικών υποδημάτων.
100 ευρώ κάθε τέσσερα χρόνια είναι το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για σκελετούς και φακούς οράσεως.

ΕΡΕΥΝΑ
  Ερωτήματα για το υψηλό κόστος των λογοθεραπειών

Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για ειδική αγωγή. Το ποσό που διατίθεται φέτος ανέρχεται σε 106 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 82 εκατομμύρια αφορούν λογοθεραπεία, όταν η συνολική δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις είναι 111 εκατομμύρια ευρώ!
Η ειδική αγωγή αφορά τον ρυθμό μάθησης και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού. Πρόκειται για εξειδικευμένο πρόγραμμα, ποιοτικά διαφορετικό από εκείνο που προσφέρεται στο σχολείο.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις και υπάρχει η ανάγκη να καταρτιστούν εξειδικευμένα προγράμματα και μέθοδοι διδασκαλίας.
Στελέχη του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι το ποσό που διατίθεται δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, με βάση τη συχνότητα του προβλήματος. Δεν μπορεί ?εξηγούν? να κοστίζουν το ίδιο οι εξετάσεις που γίνονται σε δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους με τις ανάγκες ειδικής αγωγής μερικών χιλιάδων μαθητών.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ζητηθεί από τη διοίκηση έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη, και με βάση την οποία θα διαμορφωθεί το κονδύλι για το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στον τρόπο κάλυψης των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Διαδικασίες ελέγχου
 
Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εφαρμόζουν παράλληλα διαδικασίες ελέγχου παραβατικότητας, με χρήση πληροφοριακών συστημάτων σε όλο το φάσμα των λειτουργιών και υπηρεσιών.

Στελέχη του Οργανισμού σημειώνουν ενδεικτικά πως ο αναδρομικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στον τομέα των επιθεμάτων ανέδειξε σημαντική υπερσυνταγογράφηση.
Αξιοποιώντας την επιστήμη της Στατιστικής, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη προχωρήσει σε πιο ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων, με «εργαλείο» ειδικές μελέτες. 

Πηγή: Έθνος
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ