ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Έγκλημα στη Μεσσηνία: Οι εξελίξεις και η μαρτυρία κλειδί

14 Δεκεμβρίου 2016 





Φως στο σκοτάδι της δολοφονίας της 35χρονης μητέρας στη Μεσσηνία προσπαθούν να ρίξουν οι αρχές.
Σύμφωνα με την εκπομπή “Tatiana Live” στους Γαργαλιάνους, όπου η πολύτεκνη μάνα βρέθηκε πυροβολημένη στο κεφάλι στο αυτοκίνητο της, έχουν σπεύσει και εξειδικευμένοι
αστυνομικοί από την Αθήνα, καθώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την δολοφονία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί έχουν πολύ σοβαρή υποψία για τον άνθρωπο, ο οποίος πάτησε την σκανδάλη και σκότωσε την άτυχη Γεωργία. Έχουν στοιχεία, αλλά δεν μπορούν ακόμη να  «δέσουν» την υπόθεση για να προχωρήσουν σε σύλληψη.
"Ο Τάσος και η Γεωργία τσακώνονταν συχνά"
Μια από γυναίκες που βρήκαν την Γεωργία νεκρή, μια Βουλγάρα εργάτρια της οικογένειας, μίλησε στην εκπομπή του Ε.  Η αστυνομία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα λεγόμενα της, γι’ αυτό και θα την ξανακαλέσουν στο τμήμα.
«Είμαστε οικογενειακοί φίλοι εδώ και χρόνια με τον Τάσο και την Γεωργία! Κάθε πρωί πάω στο σπίτι τους… Πιο πολύ αγαπάω τη μάνα του Τάσου.. Ήταν πολύ στενοχωρημένη και η μάνα και η πεθερά του Τάσου. Μου είπαν ότι το ζευγάρι τσακώθηκε και βγήκε στην...  πλατεία, ο Τάσος γύρισε στο σπίτι και η Γεωργία δεν ξαναγύρισε. Τσακώνονταν συχνά μέσα στο σπίτι, γίνονταν μπάχαλο. Ο Τάσος μου μίλησε για τον τσακωμό, όταν ήμασταν μέσα στο αμάξι… Μου είπε “μου πήρε 1000 ευρώ και έφυγε ”», είπε στην εκπομπή η Βουλγάρα εργάτρια, λέγοντας πως στο αυτοκίνητο μαζί τους ήταν ακόμη τρεις εργάτες.
"Η διαδρομή για τις κότες και το κινητό"
«Μόλις με πήρε ο Τάσος με το αυτοκίνητο, μου είπε να πάμε στα ζώα να δούμε αν είναι η Γεωργία εκεί και να ταΐσουμε και τις κότες! Περάσαμε από εκεί, ταΐσαμε γρήγορα τα ζώα και φύγαμε. Λίγο αργότερα είδαμε το αυτοκίνητο της... Η Γεωργία είχε ένα λευκό Samsung, αλλά η αστυνομία βρήκε άλλο τηλέφωνο», είπε η ίδια σε άλλο σημείο
Μητέρα και πεθερά: "Ήταν αγαπημένοι αλλά τσακώθηκαν λίγο πριν το έγκλημα μέσα στο σπίτι"
Τόσο η μητέρα, όσο και η πεθερά της άτυχης 35χρονης είπαν πως η Γεωργία και ο 55χρονος άντρας της ήταν αγαπημένοι.
Σχολιάζοντας τις αιχμές κάποιων πως ο σύζυγος της Γεωργίας θα μπορούσε να είναι πίσω από το φριχτό έγκλημα, η μητέρα του 55χρονου με δάκρυα στα μάτια φωνάζει πως ποτέ δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. «Ήταν πολύ αγαπημένοι, της έδινε όλα τα λεφτά», είπε η πεθερά της άτυχης Γεωργίας.
Μητέρα και πεθερά δήλωσαν στην ίδια εκπομπή πως το ζευγάρι είχε τσακωθεί έντονα λίγες ώρες πριν το έγκλημα,  με την πρώτη να υποστηρίζει ότι το ζευγάρι μάλωσε για ένα… σκρίνιο!
"Μαμά, η Γεωργία θέλει να με εγκαταλείψει"
Ο 55χρονος λίγο μετά τον καυγά φέρεται μάλιστα να είπε στην μητέρα του πως «η Γεωργία δεν με θέλει, με χωρίζει, με εγκαταλείπει».
«Δεν σε γουστάρω, θα πάω και θα βρω όποιον μου αρέσει», φέρεται να του είπε η Γεωργία, σύμφωνα με την πεθερά της.
Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται όπως ήδη προαναφέραμε.
Δεν έχει βρεθεί ακόμη το όπλο
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έργο των αστυνομικών είναι δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν μάρτυρες που θα μπορούσαν να εξιχνιάσουν την δολοφονία, ενώ δεν έχει βρεθεί και το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε η άτυχη μητέρα.
Αυτό που περιμένουν οι αστυνομικοί είναι οι μαρτυρίες, ώστε να δουν όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες πριν το έγκλημα.

ΑΠΟ http://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: