ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Εκατοντάδες αιτήσεις για αποζημίωση από το χαλάζι στο Δήμο Τριφυλίας

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016






Εκατοντάδες είναι οι αιτήσεις που έχουν ήδη γίνει στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στο Δήμο Τριφυλίας, για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση και τον ανεμοστρόβιλο. Οπως φαίνεται όμως οι αιτήσεις θα
πολλαπλασιαστούν τις επόμενες μέρες, καθώς μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή τα ξημερώματα, νέες ζημιές προκλήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.
Οι παραγωγοί στις περιοχές που έχουν πληγεί είναι σε απόγνωση, καθώς λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου το μεγαλύτερο μέρος του χάθηκε, ενώ η καλλιεργητική χρονιά έφτανε στο τέλος της. Σημειώνουν ακόμη ότι δεν υπάρχει μόνο ζημιά στον καρπό που έπεσε, αλλά και σε αυτόν που έχει μείνει πάνω στα δέντρα, ο οποίος από τα χτυπήματα σε λίγες ημέρες θα σαπίσει και σίγουρα θα υποβαθμιστεί η ποιότητά του. Επιπλέον όπως μας τόνισαν, δεν μπορούν να προβούν άμεσα σε ελαιοσυγκομιδή, γιατί από τη μια είναι ασύμφορη αφού δεν υπάρχει πλήρη ωρίμανση και οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές, κι από την άλλη δεν είναι δυνατό μέσα σε λίγες ημέρες να μαζευτούν όλες αυτές οι ελιές που έχουν χτυπηθεί. 
Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών από την πλευρά του με επιστολή στον ΕΛΓΑ Τρίπολης ζητά την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Την Τετάρτη 9-11-2016 έπληξε την περιοχή των Φιλιατρών ισχυρή χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλοι, που προξένησαν τεράστιες ζημιές σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και σε ελαιόδεντρα. Ζητάμε την άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών (θερμοκήπια, ελαιόδεντρα και ελαιόκαρπος)».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ