ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα νέων αγροτών

Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2016 










Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα νέων αγροτών είναι μεγάλο και ήδη το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ, Λυκούργου και Ψαρών στην Καλαμάτα) έχει δώσει 130
βεβαιώσεις.

Αυτό τόνισε χθες, σε ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα (μέτρο 6.1, 2014 - 2020), ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Παναγιώτης Αλευράς. Παρατήρησε μάλιστα ότι και νέοι επιστήμονες άνεργοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στους νέους αγρότες.
Οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα υποβάλλονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σε όλη την Ελλάδα από το πρόγραμμα προβλέπονται 241 εκ. ευρώ και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλογούν 24,4 εκ. ευρώ για 1.300 νέους αγρότες.
Η ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης είναι 17.000 ευρώ για τη γεωργία, συν 2.500 ευρώ αν υπάρχει και κτηνοτροφία, και άλλα 2.500 ευρώ αν πρόκειται για ορεινή κοινότητα.
Οι νέοι αγρότες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να είναι από 18 μέχρι 41 χρονών και μία από τις προϋποθέσεις είναι να έχουν κτήματα με ελαιόδεντρα 43 στρέμματα, το λιγότερο.
Ο κ. Αλευράς δήλωσε ότι στόχος του προγράμματος είναι να βελτιωθεί η ηλικιακή σύνθεση των αγροτών, να υπάρξει ανανέωση και να δημιουργηθούν σύγχρονες αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ανταγωνιστικά προϊόντα.
Επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετές καινοτομίες, όπως: Υλοποιείται από τις Περιφέρειες, για να παρακαμφθούν γραφειοκρατία και αγκυλώσεις. Ο νέος αγρότης δεσμεύεται να μείνει στο επάγγελμα έως 4 χρόνια. Αυξάνονται το μέγεθος της εκμετάλλευσης και ο αριθμός των ζώων. Το ύψος της ενίσχυσης είναι μεγαλύτερο και το γεγονός ότι ο νέος αγρότης παίρνει το 70% με την έγκριση της ένταξής του στο πρόγραμμα.
Ο προϊστάμενος πληροφόρησε ότι για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει να χαρακτηριστεί ως νεοεισερχόμενος στην αγροτική παραγωγή. Και για να χαρακτηριστεί παίρνει βεβαίωση από το ΚΕΠΠΥΕΛ. Για να την πάρει απαιτούνται βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του 2016, εκκαθαριστικό της Εφορείας του 2015 και Ε1. 
Μετά τη βεβαίωση οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται σε μελετητή - σύμβουλό τους και καταθέτουν ηλεκτρονικά το φάκελό τους, τον οποίο πρέπει να υποβάλλουν και έντυπα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, 1 με 7 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...