Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Αφορολόγητο: Επιβαρύνσεις μέχρι και 800 ευρώ αν μειωθεί

25/11/2016Έντονες πιέσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ συνεχίζει να ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως τονίζει το Ταμείο, πάνω από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από τη φορολογία
εισοδήματος στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξης του 8%.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Καθημερινή» ανησυχεί ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ και ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, θα υιοθετηθεί η θέση του ΔΝΤ.
Εάν εφαρμοσθεί από το 2018 μειωμένο αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, περίπου κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Το γεγονός φέρνει στο στόχαστρο εκατοντάδες χιλιάδες εισοδήματα. Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.
Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι η διάρθρωση της φορολογίας πρέπει να αναθεωρηθεί, με το φορολογικό βάρος να κατανέμεται σε περισσότερους ώμους, παίρνοντας λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ο ΣΕΒ, επιβάλλεται η μείωση του αφορολογήτου, των φορολογικών συντελεστών στον φόρο νομικών προσώπων και του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να δοθεί ώθηση στη δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: