Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η Καλαμάτα… ξελασπώνει τον τουρισμό του Μοριά: Ουραγός στον τουρισμό η Πελοπόννησος

Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2016 Από τους 100 τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα με αεροπλάνο, μόνο ένας προσγειώνεται σε αεροδρόμιο της Πελοποννήσου.
Αυτή τη «χαμηλή πτήση» του
τουρισμού στην Πελοπόννησο καταγράφουν τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τις αφίξεις αλλοδαπών στα ελληνικά αεροδρόμια το 2016. Η... πτήση θα ήταν ακόμα πιο χαμηλή αν τα τελευταία χρόνια δεν είχε αναπτυχθεί ραγδαία το αεροδρόμιο της Καλαμάτας - αφού σε αυτό αφίχθη το 61,5% των τουριστών που επισκέφτηκαν στην Πελοπόννησο φέτος, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, ανά 100 τουρίστες που ήρθαν αεροπορικώς το 2016 στην Ελλάδα, 25 προσγειώθηκαν στην Αθήνα, 23 στην Κρήτη, 18 στα Δωδεκάνησα, 15 στο Ιόνιο, 10 στη Θεσσαλονίκη, 5 στις Κυκλάδες, 1 στην Πελοπόννησο και 3 σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Πελοπόννησος όχι μόνο κοιτάζει... με το κιάλι τις ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές, αλλά αναπτύσσεται τουριστικά και με ρυθμό μικρότερο από αυτές. Ετσι, το 2016 ο αριθμός των επισκεπτών στην Πελοπόννησο αυξήθηκε μόλις 2% ενώ στην ανεπτυγμένη τουριστικά Κρήτη αυξήθηκε 10,5%, στο Ιόνιο 11% και στις Κυκλάδες 10,6%. Μόνο στα Δωδεκάνησα η αύξηση (0,5%) ήταν μικρότερη από της Πελοποννήσου - αλλά σε αυτό το μικρό ποσοστό ουσιαστικά καταγράφεται το πλήγμα που έχει υποστεί ο ανεπτυγμένος τουρισμός της Κω λόγω του προσφυγικού. 
Εν τω μεταξύ και στον ρυθμό αύξησης των αφίξεων της  Πελοποννήσου οι δείκτες θα ήταν αρνητικοί, εάν δεν είχε αναπτυχθεί ραγδαία το αεροδρόμιο της Καλαμάτας: Υπενθυμίζουμε ότι φέτος οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρσι. 

Η "ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ" ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ  ΤΗΝ "ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ"

Πέρα από τις πολιτικές και τις επιχειρηματικές επιλογές του παρελθόντος, είναι σίγουρο πως οι αιτίες που εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου θα πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στη... διχοτόμηση του Μοριά: Η διοικητική διχοτόμηση της Πελοποννήσου, σε Περιφέρεια Πελοποννήσου και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εμποδίζει την ενοποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής - καθώς οι προορισμοί της Αρχαίας Ολυμπίας και των Μυκηνών, ενάντια σε κάθε γεωγραφική ή άλλη κοινή λογική, ανήκουν σε διαφορετικές Περιφέρειες! Δυστυχώς όμως, για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας και τοπικιστικών προστριβών, κανένας δεν συζητά σοβαρά τη διοικητική ενοποίηση της Πελοποννήσου, η οποία παραμένει έτσι διχοτομημένη με ολέθριες επιπτώσεις στον τουρισμό της. 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πρόταση για διοικητική ενοποίηση της Πελοποννήσου, με πρωτεύουσα την αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο Αρχαία Ολυμπία, έχει συζητηθεί ελάχιστα. Αντιθέτως συζητιέται συνεχώς η ενοποίηση, διαίρεση ή επανοριοθέτηση παγκοσμίως άγνωστων δημοτικών ενοτήτων και δήμων, που πιστεύουν ότι στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης μπορούν να αναπτυχθούν μόνοι τους... την ώρα που στην Πελοπόννησο έρχεται μόνο ένας από τους 100 τουρίστες που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: