ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας δίπλα στους πλημμυροπαθείς

Τρίτη, 13 Σεπτέμβριος 2016






Απογοητευμένος από την έλλειψη συντονισμού για τη βοήθεια στους Καλαματιανούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες φάνηκε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος ανακοίνωσε τις προσεχείς δράσεις της Εκκλησίας και απηύθυνε ευρύ κάλεσμα για συμπόρευση και βοήθεια.
Ο κ. Χρυσόστομος ξεκίνησε λέγοντας πως οι ενορίες έχουν καταγράψει 200 οικογένειες, οι οποίες είναι σε πολύ δύσκολη θέση αφού οι συνθήκες στα σπίτια τους είναι πολύ άσχημες. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ζημιές στο Ειδικό Σχολείο και στη Φοιτητική Εστία. "Η Μητρόπολη δεν έμεινε αδιάφορη σε αυτή τη διαδικασία. Αν και περίμενα κάποιο τηλεφώνημα από τους φορείς, για να υπάρξει συνεννόηση, αυτό δεν έγινε ποτέ. Ετσι αποφασίσαμε να απευθύνουμε κάλεσμα σε φορείς και επιχειρηματίες της πόλης μας, για να βρεθούν τα είδη πρώτης ανάγκης. Δεν μπορεί ο κόσμος αυτός να πηγαίνει από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η αντίστοιχη της Κύπρου έστειλαν βοήθεια, αλλά τα άτομα τα οποία πρέπει να βοηθήσουμε αρχικά, είναι περίπου 1.000. Οι ανάγκες είναι για: κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, σεντόνια, στρώματα, ρούχα ενηλίκων και παιδικά, ώστε να μπουν οι οικογένειες να κοιμηθούν στα σπίτια τους. Σε δεύτερη φάση, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις ηλεκτρικές συσκευές, τα ψυγεία. Κάθε μεσημέρι και απόγευμα στο Ασυλο και στο Γηροκομείο θα δίδεται φαγητό, με το ειδικό χαρτί από τις ενορίες. Τα σεντόνια και τα κρεβάτια θα δίνονται από το Ασυλο" κάνει γνωστό ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Στη συνέχεια είπε πως 15 φοιτητές θα φιλοξενηθούν στην Εστία της Μητρόπολης, κοντά στον Αγιο Γεώργιο. Ανέφερε πως υπάρχουν όμως ακόμη 40 που χρειάζονται φιλοξενία, ώστε να αρχίσουν να δίνουν μαθήματα στην εξεταστική. Ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τη "Διάπλαση" γιατί φιλοξενεί 15 συνανθρώπους μας. Κλείνοντας, ζήτησε βοήθεια από τους επιχειρηματίες, τους πολίτες της Καλαμάτας και ευχήθηκε οι ενέργειες να γίνουν σε κλίμα ενότητας. 

Δείτε το βίντεο στο http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.