ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Κάθειρξη από 7 έως 12 χρόνια για τα εικονικά τιμολόγια στην Τριφυλία

Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2016 






Σε 12 χρόνια κάθειρξη, με το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, καταδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας τους 3 (δύο Αθηναίους και έναν Θεσσαλονικιό) από τους 5 κατηγορούμενους για την υπόθεση διακίνησης
εικονικών αγροτικών τιμολογίων 8 εκατ. ευρώ, με κέντρο την Τριφυλία.
Ο Φιλιατρινός αγρότης με τα θερμοκήπια καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και ο κατηγορούμενος από την Αμφιλοχία σε 7 χρόνια κάθειρξη, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ο τελευταίος κρίθηκε ένοχος όχι για το σύνολο των τιμολογίων που είχαν διακινηθεί από τους άλλους τέσσερις, αλλά για μέρος τους. Πρωτόδικα το Κακουργιοδικείο Καλαμάτας είχε καταδικάσει σε ισόβια δεσμά τους 3 και συγκεκριμένα τους δύο Αθηναίους και τον Θεσσαλονικιό, ενώ ο Φιλιατρινός είχε καταδικαστεί κατά πλειοψηφία σε 20 χρόνια κάθειρξη, καθώς μετάνιωσε και επέστρεψε τα χρήματα από την είσπραξη του ΦΠΑ στο Δημόσιο. Ο κατηγορούμενος από την Αμφιλοχία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 χρόνων.
Οι 5 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι γιατί έφτιαχναν πλαστά τιμολόγια τα οποία χρησιμοποιούσαν για να κερδίσουν από την επιστροφή ΦΠΑ· οι δύο Αθηναίοι, ο Θεσσαλονικιός και ο Φιλιατρινός με τα θερμοκήπια ζημιώνοντας το Δημόσιο με 843.460 ευρώ και ο κατηγορούμενος από την Αμφιλοχία ζημιώνοντας το Δημόσιο με 118.131 ευρώ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.