ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Επισημοποιούνται οι συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων

Δευτέρα, 22 Αύγουστος 2016 








Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών είδε το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο Σάββατο από συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αστυνομίας.
Το άρθρο 50 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος αναφέρεται στη Διεύθυνση
Αστυνομίας Μεσσηνίας, στην οποία -σύμφωνα με το εν λόγω Π.Δ.- θα λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή: Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας. Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας. Αστυνομικό Τμήμα Πύλου - Νέστορος. Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας (πρώην Α.Τ. Κυπαρισσίας). Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης. Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης (πρώην Α.Τ. Καρδαμύλης). Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας (πρώην Α.Τ. Μελιγαλά). Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων και Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης.
Εδρα των παραπάνω αστυνομικών υπηρεσιών -όπως αναφέρει το σχέδιο Π.Δ.- ορίζεται αντίστοιχα ο ομώνυμος δήμος πλην των δύο τελευταίων των οποίων ως έδρες ορίζονται η Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων και η Δημοτική Ενότητα Κορώνης. Οπως λοιπόν καταλαβαίνει κανείς, το σχέδιο Π.Δ. δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτά τα οποία γνωρίζαμε ήδη από πέρυσι το Νοέμβριο. Στην Μεσσηνία είναι γνωστό ότι το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας δεν θα λειτουργεί αυτόνομα μετά την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών. Θυμίζουμε ότι ο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης διαβεβαίωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλαμάτα ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά θα υπάγεται διοικητικά απευθείας στον διευθυντή Αστυνομίας του νομού. Επίσης, γνωστό είναι και το ότι στην Τριφυλία το Α.Τ. Φιλιατρών συγχωνεύεται με αυτό των Γαργαλιάνων και το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας με το νέο Α.Τ. Τριφυλίας. Το Α.Τ. Κοπανακίου συγχωνεύεται μερικώς με το νέο Α.Τ. Τριφυλίας και μερικώς με το νέο Α.Τ. Οιχαλίας, ενώ παύει η λειτουργία του Α.Τ. Πεταλιδίου. 
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας 
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών διοργανώνεται την Τετάρτη 24 του μηνός στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο απευθύνουν ο Δήμος Τριφυλίας, η Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών και οι κοινωνικοί φορείς της πόλης.
Στο κάλεσμα χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι Φιλιατρινοί πολίτες διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην ασφάλεια. Η παρουσία και η δυναμική κινητοποίηση όλων μας σε πνεύμα ενότητας είναι απαραίτητη».
Αφορμή φαίνεται να στάθηκε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο σε ό,τι αφορά την Μεσσηνία και ειδικά την Τριφυλία προβλέπει την κατάργηση του ΑΤ Φιλιατρών και του ΑΤ Κοπανακίου. Ενώ στην περιοχή θα παραμείνουν δύο αστυνομικά τμήματα: το ΑΤ Τριφυλίας που θα είναι στην έδρα του δήμου στην Κυπαρισσία και το ΑΤ Γαργαλιάνων.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/l

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...