ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Τριφυλία: Κοσμοπλημμύρα για το Δεκαπενταύγουστο αλλά ο κόσμος είναι κουμπωμένος

13 Αυγούστου 2016





Ούτε με  κιάλι δε βρίσκει κάποιος δωμάτιο  στην Τριφυλία για τον Δεκαπενταύγουστο καθώς η πληρότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα αγγίζει το 100%!

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες μικρές εξαιρέσεις, ωστόσο, η γενική κατάσταση είναι αυτή και, μάλιστα, η κίνηση τις τελευταίες εβδομάδες είναι αυξημένη συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Το οξύμωρο, πάντως, είναι ότι, ενώ υπάρχει κόσμος που επισκέπτεται την περιοχή για τις διακοπές του, ο κόσμος αυτός δε βγαίνει ή δε διαθέτει χρήματα στην τοπική αγορά, για φαγητό, καφέ, διασκέδαση και ψώνια.
Παρόλο που ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι γεμάτα, δεν υπάρχει η αντίστοιχη εικόνα σε καταστήματα μαζικής εστίασης και εμπορικά καταστήματα. Οι παραλίες είναι γεμάτες, αλλά μέχρις εκεί.
Όπως είπε χθες το μεσημέρι στο «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος (Hotel Artina και Artina Hotel Nuovo & Spa) στη Μαραθόπολη), «η τουριστική κίνηση τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου είναι πάρα πολύ δυνατή στην Τριφυλία.  Φουλ, θα έλεγα. Υπάρχει κοσμοπλημμύρα».
Ο κ. Αγγελόπουλος πρόσθεσε πάντως ότι, «αυτή είναι η γενική εικόνα, επειδή υπάρχουν και επιχειρήσεις που σε σχέση με πέρυσι έχουν πτώση. Όμως, σε γενικές γραμμές η κατάσταση και η κίνηση είναι καλύτερη από πέρυσι και αυξημένη. Το προηγούμενο διάστημα περισσότεροι ήταν ξένοι που έκαναν τις διακοπές τους. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των Ελλήνων».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι, «το οξύμωρο είναι ότι ενώ υπάρχει κόσμος, υπάρχει κίνηση στα ξενοδοχεία, δεν έχουν την αντίστοιχη κίνηση τα καταστήματα μαζικής εστίασης. Δεν υπάρχει η κίνηση που αναμέναμε για τα μαγαζιά, όπως στη Γιάλοβα, στο Μάραθο, στην Κυπαρισσία, το Καλό Νερό. Αυτό δεν είναι καλό. Κάνουν διακοπές αλλά είναι μαζεμένοι, κουμπωμένοι…».
Σε ερώτηση για τις δράσεις που προβαίνουν οι επιχειρηματίες κι επαγγελματίες της περιοχής για να έχουν κίνηση όλο το χρόνο και όχι μόνο ένα μήνα το καλοκαίρι, σημείωσε πως, «αυτό, έχει να κάνει με τον κάθε επαγγελματία και τις υπηρεσίες που παρέχει και την παρουσία του στο διαδίκτυο. Εάν προσφέρεις ποιοτικές υπηρεσίες, ολοκληρωμένα πακέτα και έχεις καλή και δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο, προσελκύεις το ενδιαφέρον.
Γεγονός είναι ότι με την Costa Navarino μπήκαμε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και μας έμαθαν κι εμάς σαν περιοχή και, επίσης, μεγάλο ατού είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Από κει και πέρα, η συμμετοχή σε εκθέσεις και τα φυλλάδια στη θετική κατεύθυνση είναι, αλλά δεν αρκούν από μόνα τους…».

ΑΠΟ  http://filiatranet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...