Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Μεσσήνιοι εικαστικοί σε έκθεση στην Αθήνα

Τετάρτη, 06 Ιούλιος 2016 

Ο εικαστικός διάλογος 4 καλλιτεχνών της γενιάς του ‘90, μεταξύ αυτών και 2 Μεσσηνίων, των Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, Μαριάννας Κατσουλίδη, καθώς και των Μάρτιν Ντόνεφ, Κωνσταντίνου Πάτσιου συνεχίζει να παρουσιάζεται στη νέα έκθεση
«Ατίθασα νιάτα» στη Γκαλερί Ευριπίδη στην Αθήνα. 
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης και μουσειολόγος Λουίζα Καραπιδάκη «Η συνύπαρξη των έργων των 4 αυτών καλλιτεχνών με ζωγραφική, σχέδιο, κολάζ, κατασκευές και μικτές τεχνικές μετατρέπουν τους χώρους της Γκαλερί σε χώρο αφήγησης των σύγχρονων εικαστικών τάσεων - ρευμάτων της τέχνης. Οι εικαστικές δημιουργίες τους αναδεικνύουν τις θεματικές και τις εννοιολογικές τους επιλογές, αποδίδουν τους προβληματισμούς και τη διαλογικότητά τους, προβάλλουν τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εκφράσεις τους αλλά και αποτυπώνουν τις επιρροές και τις αλληλοεπιδράσεις με το σύμπαν της  σύγχρονης τέχνης».
Αναφερόμενη στις πηγές έμπνευσης των τεσσάρων εικαστικών η κ. Καραπιδάκη υπογραμμίζει «οι πηγές της έμπνευσής τους είναι ποικίλες, άλλοτε δηλώνονται με έμφαση, άλλοτε επισημαίνονται με υπαινικτικό τρόπο και ενίοτε φαίνεται να συνδέονται με τα ίχνη της παιδικής μνήμης, τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, όπως κρίση ηθικών αξιών, φλέγοντα οικολογικά θέματα, κοινωνική κρίση κλπ. Αλλες πάλι φορές το έργο τους διαπνέεται από την πρωτοποριακή αίσθηση καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποτυπώνοντας τις αναζητήσεις, τις ανησυχίες και βέβαια τις σχεδιαστικές εμμονές των δημιουργών». 
Η Γκαλερί Ευριπίδη είναι στην οδό Ηρακλείτου 10 και Σκουφά στο Κολωνάκι.
Ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (1998-2003). Συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus με υποτροφία του Ι.Κ.Υ στο Universidad de Barcelona. Αποφοίτησε με άριστα από το μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2004-2006). Αποφοίτησε με άριστα και τιμήθηκε με το Paula Rhodes Μemorial Award από το MFA του School of Visual Arts, Nέα Υόρκη-ΗΠΑ με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright, Gerondelis  και Αλέξανδρος Ωνάσης. Συμμετείχε στο Skowhegan School of Painting and Sculpture (2009). Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2001 έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, residencies και project στην Ελλάδα και εξωτερικό. Εχει αποσπάσει επαίνους και αναθέσεις παραγωγής έργων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε ιδρύματα και ινστιτούτα όπως το Morton Arboretum στο Lisle Illinois των ΗΠΑ, το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα, την εταιρία Miltech Hellas, το Goethe Institute Θεσσαλονίκης κ.ά. Εργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ελβετία, Λονδίνο και ΗΠΑ. Αρθρα, κριτικές και παρουσιάσεις του έργου του έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες ελληνικά, διεθνή και διαδικτυακά μέσα. Το 2013 ήταν resident artist στο Flux Factory στην Νέα Υόρκη και στο το USF residency program στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με τίτλο "Errors Allowed" στην Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2014 συμμετείχε στη Biennale Φωτογραφίας (Photobiennale) του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Zει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Νέα Υόρκη.
Η Μαριάννα Κατσουλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.  
Από το 2000 – 2005 σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη.  
Το 2006-2008 συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη. Εχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις. Εργα της υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, στη συλλογή Μοσχανδρέου, στη συλλογή του Luciano Benetton, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει ασχοληθεί επίσης με την σκηνογραφία και την χαρακτική και τα τελευταία χρόνια διδάσκει Σχέδιο, Χρώμα και Χαρακτική στο Vellios School of Art. Την ενδιαφέρουν οι εφαρμογές της ζωγραφικής στην σύγχρονη ψυχοθεραπεία. Zει και εργάζεται στην Αθήνα. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: