ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Κατρούγκαλος: Αυξάνονται οι συντάξεις για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ







Αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο τη μερική ανακούφιση από την απώλεια εισοδήματος που είχαν συνταξιούχοι με την κατάργηση του ΕΚΑΣ προανήγγειλε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Την ερχόμενη εβδομάδα, γι' αυτούς που έχασαν τώρα το ΕΚΑΣ και δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2018, οπότε με τον επανυπολογισμό θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρόκειται να ανακοινώσουμε μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν σε έναν βαθμό τις απώλειες εισοδήματος που είχαν», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ότι «δυστυχώς ήταν από τα πράγματα που δεν μπορέσαμε να υπερασπίσουμε τον Ιούλιο (σσ του 2015) και την κατάργηση του ΕΚΑΣ την ψήφισε και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που τώρα δημαγωγούν».
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, υπενθύμισε ότι «μόνο στις περιπτώσεις που το άθροισμα της κύριας σύνταξης και της επικουρικής είναι πάνω από 1.300 ευρώ πρόκειται να γίνει επανυπολογισμός, κάτι που αφορά περίπου 200.000 έως 220.000 επικουρικές συντάξεις, θίγει επομένως το 10% όλων των συνταξιούχων ή το 20% αυτών που παίρνουν επικουρική».
Διευκρίνισε, δε, ότι η αυτή αναπροσαρμογή θα γίνει σε μερικούς συνταξιούχους τον Αύγουστο και σε άλλους τον Σεπτέμβριο, «δεν πρόκειται να γίνει σε μία φάση, γιατί υπάρχουν δυσκολίες στον επανυπολογισμό από τις υπηρεσίες».
«Μπορέσαμε να σώσουμε τις κύριες συντάξεις, που αποτελούν το βασικό εισόδημα των συνταξιούχων και αυτή ήταν μία δέσμευση που μπορέσαμε και την κρατήσαμε» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε: «Κάποιες διαφορές, μερικών ευρώ, που θα έχουν δει και αυτοί που παίρνουν κύρια σύνταξη, οφείλονται στο ότι άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης του φόρου και έτσι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο όσοι πλήρωναν στο παρελθόν στο τέλος του χρόνου, δεν είναι μείωση της σύνταξης καθεαυτής».
Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι σχετικά με τα εργασιακά, τονίζοντας: «Το γεγονός ότι έχουμε μία συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή είναι ένα όπλο που εμείς θα το αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα στην διαπραγμάτευση».
«Για πρώτη φορά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά δεν αμυνόμαστε απλώς», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εμείς, θετικά και επιθετικά, θέσαμε το ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να αποφασίζουν, δηλαδή, οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι -εργαζόμενοι και εργοδότες- για τον μισθό τους και να μην αποφασίζεται αυτός με απόφαση του κράτους και μάλιστα να αποφασίζεται στα ελάχιστα αυτά πλαίσια, που έχουμε δει την τελευταία πενταετία».
«Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και αυτό, λοιπόν, το έχουμε θέσει ως στόχο της διαπραγμάτευσης, πετύχαμε να συνδυάζεται αυτός ο στόχος με μέτρα που καθιστούν εφικτή την ευόδωση της προσπάθειάς μας, κυρίως το ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, που αποτελεί τον πιο φιλικό στα κοινωνικά δικαιώματα διεθνή οργανισμό, θα σχολιάσει τα πορίσματα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί και επίσης προσπαθούμε να στήσουμε ένα αρραγές εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, όπως κάναμε με την κοινή δήλωση των εταίρων και αντίστοιχα να ενισχύσουμε τα διεθνή ερείσματα της χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Πρέπει να πάψουν να ζουν οι εργαζόμενοι σε μία εργασιακή ζούγκλα. Πρέπει να γυρίσουν οι βασικοί κανόνες προστασίας του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου, πρέπει ξαναγυρίσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτά θα τα πετύχουμε τον Σεπτέμβρη», επεσήμανε.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.