ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Αυτός είναι ο Ελληνας που σώθηκε την τελευταία στιγμή στην Κωνσταντινούπολη








Συγκλονισμένος είναι ο Γιάννης Κουμπανάκης, Έλληνας με καταγωγή από το Ηράκλειο, καθώς η πτήση του από
Κωνσταντινούπολη για Αθήνα είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Πόλης λίγες μόλις ώρες πριν από την την πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια.
Ο κ. Κουμπανάκης, ο οποίος την τελευταία πενταετία ζει και δραστηριοποιείται μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε στο Cretapost για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ατατούρκ, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας του αεροδρομίου, έτσι όπως τα βίωσε εκείνος.
Ο Ηρακλειώτης ταξίδευε με την πτήση της Aegean Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, αλλά λόγω μιας μικρής καθυστέρησης, έφτασε στο «Ελ. Βενιζέλος» αργά το απόγευμα. Στη συνέχεια με άλλη πτήση έφθασε το βράδυ στο Ηράκλειο, όπου και πληροφορήθηκε την τρομοκρατική ενέργεια που είχε γίνει στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», εκεί όπου βρισκόταν και ο ίδιος λίγες ώρες νωρίτερα!

«Αυτό το αίσθημα ότι μπορεί να ανά πάσα στιγμή να βρεθείς τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο προκαλεί τρόμο» αναφέρει και συνεχίζει:


«Αντιλαμβάνεσαι παντού μια παγωμάρα.Ποτέ δεν ξέρεις αν εκεί που περπατάς αμέριμνος ανατιναχθεί κάποιος δίπλα σου. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος της τρομοκρατίας. Να μην αισθάνεσαι ποτέ ασφαλής. Όμως δεν γίνεται να μην ζεις. Δεν γίνεται να κυκλοφορείς με ανιχνευτή μετάλλων ή εκρηκτικών πάνω σου για να αποφύγεις το μοιραίο».
Το «Ατατούρκ» είναι από τα πιο καλά φυλασσόμενα αεροδρόμια του κόσμου
Μιλώντας για τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», επισημαίνει ότι το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι από τα πιο καλά φυλασσόμενα του κόσμου.
«Οι αυστηροί έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στους ίδιους τους επιβάτες και στις αποσκευές τους στο check-in. Αυστηρότατος έλεγχος γίνεται,πριν ακόμη μπει κάποιος στο κύριο κτίριο του αεροδρομίου, με σύγχρονα scanners και προδιαγραφές που τηρούνται σχολαστικά.Για το λόγο αυτό, προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως οι τρεις καμικάζι κατόρθωσαν να περάσουν τον έλεγχο και να προσεγγίσουν τον κυρίως χώρο του αεροδρομίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.