ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Από το φθινόπωρο τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο

Κυριακή, 05 Ιούνιος 2016





Το φθινόπωρο σχεδιάζει η Κυβέρνηση να φέρει πρόσφυγες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού θα έχουν εξασφαλιστεί και θα έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλοι χώροι «με την συναντίληψη της Περιφέρειας και των νομών» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης
Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης.
Επισημαίνει δε πως η Κυβέρνηση δεν θέλει να διαμορφώσει συνθήκες που θα θυμίζουν στρατόπεδα, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο χρήσης χώρων στρατοπέδων για την εγκατάσταση προσφύγων και στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας όμως πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό στη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Λακωνία και την Αργολίδα, όπου συνολικά πρόκειται να μεταστεγαστούν περί τους 2.000 πρόσφυγες. Να θυμίσουμε πως η Κορινθία μένει εκτός του συγκεκριμένου σχεδιασμού λόγω της εκεί λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης αλλοδαπών. Πάντως, η κατανομή δεν αποκλείεται να γίνει ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε νομού και όχι ισάριθμα σε κάθε έναν από τους 4 νομούς. Όπως λέει: «Γενικά η αντίληψη που επικρατεί είναι η εγκατάσταση να είναι αντίστοιχη και του πληθυσμού. Δεν ξέρω πως ακριβώς κατανέμεται ο πληθυσμός στους 4 αυτούς νομούς της Πελοποννήσου. Αλλά ας μην σκεφτεί κανείς πως θα είναι 500 – 500…».
Οσο για τους χώρους που εξετάζονται, όπως παρατηρεί: «Καθημερινά μας προτείνονται δεκάδες χώροι. Εχουν προταθεί  και ξενοδοχεία και μη χρησιμοποιούμενοι εμπορικοί ή βιομηχανικοί χώροι, διάφορες εγκαταστάσεις  και άλλοι που δεν έχουν κτίσματα και στους οποίους  μπορούν να μπουν κοντέινερς, αλλά και χώροι όπως στεγασμένοι βιομηχανικοί, στους οποίους μπορεί να γίνει διαμερισματοποίηση και να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας».
Ειδικότερα για τα κριτήρια επιλογής των χώρων, προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Κυρίτση πως είναι κυρίως οικονομικά. Ειδικότερα αναφέρει: «Εμείς έχουμε δύο πράγματα ανάμεσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε:
- Οι πολύ μεγάλοι χώροι έχουν μεν την ευκολία του πως είναι φθηνότεροι στη διαμόρφωση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και οικονομικότεροι στη διαχείρισή τους αλλά οι πολύ μεγάλοι χώροι, δε μπορούν να είναι δίπλα σε πόλεις που δεν έχουν μεγάλο πληθυσμό κι έχουν επίσης το κακό ότι είναι σαν μικρές πόλεις ή θυμίζουν στρατόπεδα. Και δεν θέλουμε τέτοιους είδους συνθήκες. 
- Από την άλλη οι πολύ μικροί χώροι, όπου είναι πιο ανθρώπινες οι συνθήκες και ευκολότερη η διάδραση με τις ντόπιες κοινωνίες, έχουν το πρόβλημα ότι το κόστος της διαχείρισής τους είναι πολύ μεγαλύτερο και τα οικονομικά μας είναι πάρα πολύ στριμωγμένα όπως ξέρετε, στην Ελλάδα, ακόμα και με τη βοήθεια  - όσοι παίρνουν- και από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το προσφυγικό. Αρα προσπαθούμε να βρούμε τα βέλτιστα μεγέθη δομών φιλοξενίας για τους ανθρώπους αυτούς».
Όπως ξεκαθαρίζει από τη μεριά του ο κ. Κυρίτσης: «Ο ορίζοντάς μας είναι το φθινόπωρο. Όμως αποφάσεις δεν πρόκειται να ανακοινωθούν αν δεν έχει υπάρξει συναντίληψη με τις περιφέρειες και με τους νομούς. Δεν κάνουμε τίποτα αν δεν έχει υπάρξει προσυνεννόηση με τους ντόπιους. Δεν είμαστε αποφασίζομεν και διατάσσομεν, σας φέρνουμε 1.000 άτομα και… κόψτε το λαιμό σας». 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...