ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Καθαρά τα νερά στις παραλίες της Τριφυλίας

Κυριακή, 12 Ιούνιος 2016




Στα πεντακάθαρα νερά τους περιμένουν οι παραλίες της Τριφυλίας τους λουόμενους και αυτού του καλοκαιριού, καθώς οι αναλύσεις που έγιναν δείχνουν ότι έχουν μηδενικό μικροβιακό φορτίο.

Οι αναλύσεις, που σε αυτή τη φάση έγιναν για όλες τις παραλίες από την περιοχή της Ελαίας μέχρι και το Λαγκούβαρδο (θα ακολουθήσουν και οι
υπόλοιπες παραλίες στην επόμενη
φάση), με πρωτοβουλία του δήμου, δείχνουν ότι τα νερά είναι πεντακάθαρα.
Πιο συγκεκριμένα δειγματοληψία έγινε στις 29 Μαΐου στις παραλίες: Ελαία, Καλό Νερό, Λαγκούβαρδος, Αϊ-Λαγούδης, Γιαννίτσενα, Καρτελάς, Ποράκια-Χάνι, Αγία Κυριακή, Αγρίλης, Λιμενάρι και Στόμιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι μικροβιακές τιμές ήταν μηδενικές.
Σε σχετικές δηλώσεις προχώρησε χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, τονίζοντας ότι ένας μεγάλος μύθος για την καταλληλότητα των νερών μπαίνει στην άκρη και λέγοντας επίσης πως για λόγους αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να χτυπάνε την Τριφυλία.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας τόνισε: 
«Ο Δήμος Τριφυλίας με μεγάλη υπευθυνότητα αντιμετωπίζει τους πολίτες και έχει το δικαίωμα να τους κοιτάει στα  μάτια. Μετά το μεγάλο θόρυβο που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την καταλληλότητα των υδάτων για τους λουόμενους σε όλες τις παραλίες, ο δήμος προχώρησε και έκανε αναλύσεις νερού ως μη όφειλε αλλά από ιδιαίτερη ευαισθησία. Θα ακολουθήσει και η λήψη δεύτερου δείγματος μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν ώστε να ξέρουν οι πολίτες σε ποια κατάσταση είναι οι θάλασσες. 
Χθες παραλάβαμε τα αποτελέσματα. Ολα τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις που έγιναν σε όλες τις παραλίες από την περιοχή της Ελαίας μέχρι την περιοχή του Λαγκουβάρδου, δελιχνουν ότι τα νερά της θάλασσας είναι εξαιρετικά, με μηδενικό μικροβιακό φορτίο. Ενας μεγάλος μύθος και μια μεγάλη δολιοφθορά όσον αφορά την καταλληλότητα των θαλασσών του Δήμου Τριφυλίας τίθεται στο περιθώριο. 
Αυτό που θέλω να δηλώσω είναι ότι κανείς δεν μπορεί να θυσιάζει τα συμφέροντα και την προοπτική της Τριφυλίας απέναντι σε ένα μικροπολιτικό ή μικροκομματικό όφελος. Αν το πρόβλημά τους είναι να κάνουν αντιπολίτευση σε εμένα, είναι καλοδεχούμενη, αυτό όμως που δεν ανέχομαι και είναι ανεπίτρεπτο είναι να θυσιάζεται η Τριφυλία, ο δήμος μας, οι παραλίες μας, χάριν μιας αντίδρασης που θέλουν να δημιουργούν. Ας γίνουμε σοβαροί».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: