ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Υποψήφιο για τον τίτλο της ευρωπαϊκής γαστρονομικής περιφέρειας το Νότιο Αιγαίο

Δημοσίευση: 24/06/2016

 

 

«Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη Τύπου με την επιστροφή του από το ‘Ααρχους της Δανίας, όπου δηλώθηκε επισήμως το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να διεκδικήσει τον επίζηλο τίτλο για το έτος 2019.

«Η υποψηφιότητα του Νοτίου Αιγαίου είναι η δική μας απάντηση στην εσωστρέφεια και την μιζέρια που είναι βυθισμένη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Με όπλο μας την εξωστρέφεια, επιδιώκουμε να δώσουμε ένα τόνο αισιοδοξίας στα νησιά μας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς πολέμου. Μόνο με την εξωστρέφεια και την ανάδειξη των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας μπορούμε να κρατήσουμε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έξω από το τέλμα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στα οφέλη που θα αποκομίσουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τόσο στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής προϊόντων, όσο και στον τομέα του τουρισμού από την υποψηφιότητα της Περιφέρειας, καθώς και στα στοιχεία εκείνα που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, στην μάχη διεκδίκησης του τίτλου, μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών Περιφερειών.

«Ο ασύγκριτος και ιδιαίτερος για κάθε ένα από τα 52 νησιά της Περιφέρειάς μας γαστρονομικός πλούτος, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα και αποτελεί το ισχυρό όπλο στην διεκδίκηση του τίτλου. Είμαστε η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης, όπου κάθε νησί έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο τίτλος θα συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά μας, καθώς υπάρχει ισχυρό κίνημα γαστρονομίας στις χώρες της Ευρώπης από όπου αντλούμε το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών».

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας του Νοτίου Αιγαίου για τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 είναι στις 30 Ιουλίου 2016.


Πηγή : paseges.gr

ΑΠΟ http://www.skai.gr/

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ