ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Διακρίσεις Μεσσηνίων μαθητών σε διαγωνισμούς Φυσικής

Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2016




Για τη δική της "Ακαδημία Φυσικής" φαίνεται πως μπορεί πλέον να είναι περήφανη η Καλαμάτα, αφού τα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης σημείωσαν πολλές επιτυχίες στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής "Αριστοτέλης" και στο Διαγωνισμό της Ενωσης
Ελλήνων Φυσικών.
Οι μαθητές που πέτυχαν και κατάφεραν να διακριθούν είναι αναλυτικά οι:
- Από το 1ο Γυμνάσιο στη διοργάνωση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών ξεχώρισαν οι: Ροδόπη Μανιατέα (Α' τάξη - 61ή), Παρασκευή Λυμπεροπούλου (Α΄ τάξη - 91ή), Δέσποινα - Καλλιρρόη Κοσμοπούλου (Β΄ τάξη - 41η). Στον "Αριστοτέλη" ανταμείφθηκαν αντίστοιχα οι: Αθανάσιος Μπουφέας με Τρίτο Βραβείο Αριστείας (θέση 54η), Σταυρούλα Νταβέα (Γ' τάξη) με Τρίτο Βραβείο Αριστείας (θέση 62η). Καθηγήτριες ήταν οι: Ειρήνη Αθανασοπούλου, Θεοδώρα Μπερσή.
- Από το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ο μαθητής που ξεχώρισε τον διαγωνισμό της Ενωσης ήταν ο Στασινός Νταβέας (Α΄τάξη - 153ος) και στον "Αριστοτέλη" η Ρουμπίνη - Μαρία Αγγουρά (Εύφημος μνεία - 162ή)).
- Από το 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας στον Διαγωνισμό Φυσικής της ΕΕΦ προκρίθηκαν οι: Μυρτώ - Μαρία Γκιούλου (Α' τάξη - 104η), Ελένη Παρθένη (166η), Κωνσταντίνος Φιλόπουλος της Α΄ τάξης (209ος), Αθανάσιος Πλακιάς (48ος) της Β΄ τάξης. Καθηγητής τους ήταν ο Παναγιώτης Βεζυρέας.
- Από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, στον "Αριστοτέλη" τα πήγαν πολύ καλά οι Αναστάσιος Καπετανάκης της Γ' τάξης (3ο Βραβείο Αριστείας, 78ος), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (2ο Βραβείο Αριστείας), Νικολέττα Κυριακοπούλου (3ο Βραβείο Αριστείας 81η), Παναγιώτης Θωμαΐδης (3ο Βραβείο Αριστείας, 90ός), Απόστολος Φουσέκης (3ο Βραβείο Αριστείας, 92ος), Δήμητρα Μενούνου (Εύφημος μνεία, 223η) της Α' τάξης.
Από την Α' τάξη καλές επιδόσεις είχαν οι: Παναγιώτης Θωμαΐδης (19ος), Νικολέττα Κυριακοπούλου (66η), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (158ος), Δημήτρης Βυθούλκας από την Α΄ τάξη (195ος) και από τη Β' τάξη ο Νίκος Βαμβακάς (80ος), στο Διαγωνισμό της ΕΕΦ. Καθηγήτριά τους ήταν η Κωνσταντίνα Παναγάκου. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία, που αναδεικνύει την Καλαμάτα ως τη μόνη επαρχιακή πόλη με τόσες διακρίσεις στο διαγωνισμό. Το 6ο Γυμνάσιο μάλιστα έχει τις περισσότερες διακρίσεις σε όλη τη Μεσσηνία.
- Από το 1ο Λύκειο Καλαμάτας, στον "Αριστοτέλη" ξεχώρισε, ο Γιώργος Τζουμάκης της Γ΄ τάξης με 3ο Βραβείο Αριστείας, ο οποίος πλέον είναι στην πεντάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα στη Ζυρίχη. Είναι ο μόνος στους 5 καλύτερους της χώρας, από δημόσιο σχολείο. Στο διαγωνισμό της ΕΕΦ διακρίθηκαν οι: Νικήτας Στριμπάκος από τη Γ' τάξη (26ος), Χριστίνα Θεοδωροπούλου (Α΄ τάξη 66η), Ηλίας Σιαμπάνης (70ός) από την Α'.
- Από το 3ο Λύκειο Καλαμάτας διακρίθηκε στο Διαγωνισμό Φυσικής της ΕΕΦ ο Γρηγόριος Κωτσάκης, από την Α΄ τάξη (68ος).
- Από το 4ο Λύκειο Καλαμάτας στην ΕΕΦ διακρίθηκαν οι: Νικηφόρος Βαγενάς (18ος), Χρήστος Δικαίος (44ος), Ιωάννης - Κώστας Ξυλάς της Α΄ τάξης (69ος), Νίκος Μαυράκης (35ος), Παναγιώτης Μουζάκης (46ος) της Β΄ τάξης. Στον "Αριστοτέλη" οι: Νίκος Μαυράκης με το 1ο Βραβείο Αριστείας (3ος σε όλη τη χώρα Β΄ Λυκείου), Νικηφόρος Βαγενάς με 2ο Βραβείο Αριστείας (θέση 27 Α΄ Λυκείου) και Σταύρος Μοσχονάς με εύφημο μνεία (129ος - Γ΄ τάξη).
- Από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (Γυμνάσιο) ο Κωνσταντίνος Βίγκος κέρδισε εύφημο μνεία, όπως και η Αρχοντία - Αιμιλία Τσαϊρή (107η) στον "Αριστοτέλη".
- Από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά υπήρξε διάκριση στο διαγωνισμό της ΕΕΦ με τον Γεώργιο Κοκκορόγιαννη (Α΄ τάξη) και στον "Αριστοτέλη" ο ίδιος μαθητής ήρθε 57ος.
Για το διαγωνισμό της ΕΕΦ η βράβευση των μαθητών της Καλαμάτας θα γίνει την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 12 μ. στο "Rex". Να σημειωθεί ότι φέτος ήταν η πρώτη φορά που έγιναν δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί, της ΕΕΦ και των πανεπιστημιακών. Κάποιοι μαθητές, επέλεξαν να λάβουν μέρος και στους δύο.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...