ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Εξαγωγή τεχνογνωσίας καλλιέργειας καρπουζιού από την Τριφυλία στην Αλβανία

Πέμπτη, 12 Μάιος 2016





Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μετέφερε την τεχνογνωσία της καλλιέργειας του καρπουζιού στην Αλβανία και τιμήθηκε γι’ αυτό. Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης στο Δυρράχι της Αλβανίας μαζί με τον Τριφύλιο παραγωγό Χρήστο Αποστολόπουλο, που επένδυσε στην
καλλιέργεια του καρπουζιού στη γειτονική χώρα.
Ο νομάρχης του Δυρραχίου που εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επένδυση και την προσπάθεια αυτή, απηύθυνε στην αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη σε τηλεφωνική επικοινωνία, αίτημα αδελφοποίησης της περιοχής του με τη Μεσσηνία, ενώ την κάλεσε να επισκεφθεί το Δυρράχι το επόμενο διάστημα.
Ολα αυτά έγιναν γνωστά χθες σε συνάντηση στο γραφείο της κ. Αλειφέρη. Και καλύφθηκαν πέρα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και από το κρατικό κανάλι της Αλβανίας (NTV), με συνεργείο που αποτελούσαν η δημοσιογράφος Μαρία Λούλι και o γενικός διευθυντής Πιέτερ Σινάνι. Χρέη διερμηνέα εκτέλεσε ο Αλβανός παραγωγός Τζαμίλ Λαμαλάρι, που για χρόνια ήταν στην Τριφυλία και δούλεψε ως εργάτης στην καλλιέργεια του καρπουζιού. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες το κρατικό κανάλι της Αλβανίας παρουσίασε εκπομπή - αφιέρωμα μίας ώρας για τις σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας στην Τριφυλία.

Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος που τιμήθηκε και από το υπουργείο Γεωργίας της Αλβανίας για την 15ετή προσφορά του, ενημέρωσε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε το 2001 μέσω προγράμματος του ΟΗΕ, στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην αγροτική παραγωγή. Παρατήρησε ότι με την εξωστρέφεια μπορούμε να δώσουμε δυναμική ανάπτυξης στην παραγωγή μας και στάθηκε στις καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης του καρπουζιού και του αγγουριού της Τριφυλίας με τις εξαγωγές που αναπτύσσονται. Επεσήμανε ότι οι Αλβανοί που βοήθησαν την Τριφυλία ως εργάτες, σήμερα αποτελούν τους καλύτερους συνεργάτες μας, όπως έχει γίνει και με τους Πολωνούς.
Ο παραγωγός Χρήστος Αποστολόπουλος που επένδυσε στην καλλιέργεια καρπουζιού στην Αλβανία, δήλωσε συγκινημένος γιατί η γειτονική χώρα αναγνώρισε την προσφορά τους. Παρατήρησε ότι οι Αλβανοί εξάγουν καρπούζια στη Ρωσία και σε χώρες της Ευρώπης και πληρώνουν τοις μετρητοίς.
Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη στάθηκε στην προβολή της Τριφυλίας και στην προσφορά του Αντ. Παρασκευόπουλου και ανέφερε πως θα τον υποχρεώσουμε να μεταφέρει την προσφορά του σε όλη την κοινωνία και την οικονομία. Στη συνέχεια αποδέχθηκε την πρόκληση του νομάρχη του Δυρραχίου να επισκεφθεί την περιοχή και δήλωσε θετική στην πρόταση αδελφοποίησης. Προέτρεψε το νομάρχη να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια της γης, γιατί η αγροτική παραγωγή δίνει ανάπτυξη.
Ο νομάρχης του Δυρραχίου ζήτησε «να μας δώσετε και άλλες γνώσεις, σας έχουμε ανάγκη».
Ο Αλβανός παραγωγός Τζαμίλ Λαμαλάρι, που είχε εργαστεί στα καρπούζια της Τριφυλίας είπε ότι ο ίδιος καλλιεργεί 130 στρέμματα και η περιοχή συνολικά πάνω από 1.000.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.