Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Tο νέο ασφαλιστικό προβλέπει επανυπολογισμό των συντάξεων


17 Απριλίου 201

Τα πάνω κάτω φέρνει στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών η
ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται στη Βουλή. Μετά την ψήφιση του νόμου, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, ιερείς, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος) θα υπάγονται στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μαζί με όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα (μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κ.α.).
Συνεπώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, οι συντάξεις τους θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ως άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής Σύνταξης.
Τι ορίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:
- Οι συντάξεις όσων αποχωρούν από την υπηρεσία τους υποβάλλοντας αίτημα συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου, θα υπολογιστούν με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με όσα ίσχυαν στις 31/12/2014 (θα υποστούν όμως τα νέα πλαφόν).
- Όσοι αποχωρούν από την ψήφιση του νόμου και μετά, μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη του νέου τρόπου υπολογισμού. Η πόρτα του παλαιού ευνοϊκότερου καθεστώτος κλείνει και για όσους κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Δηλαδή εντάσσονται στον νέο τρόπο υπολογισμού ακόμη και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής της, επειδή έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για θεμελίωση αλλά όχι και το απαραίτητο όριο ηλικίας.
- Όσοι αποχωρούν εντός του 2016 με τον νέο τρόπο υπολογισμού και αν η μεικτή σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής. Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς και όσοι φύγουν το 2018 το ¼.
Το νομοσχέδιο δεν «ακουμπά» τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης και τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα στο Δημόσιο.
Από την ένταξη στον ΕΦΚΑ εξαιρούνται:
- Παθόντες από τρομοκρατική ενέργεια ή βίαιο συμβάν.
- Όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη, σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου, σύνταξη Εθνικής Αντίστασης, ΟΓΑ ή ανασφάλιστου αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης.
- Λογοτέχνες, καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο.
- Βουλευτές και αιρετά όργανα των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας.
- Όσοι λαμβάνουν προσωπικές συντάξεις.
- Όσοι δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας που προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας.
Επίσης από το 2018 αρχίζει η αναπροσαρμογή των σημερινών συντάξεων, με συντελεστή που θα διαμορφώνεται με βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Όλες οι συντάξεις μένουν «παγωμένες» μέχρι και 31/12/2017, ώστε από τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου να αρχίσει η εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς».
Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται η διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ορίζει τον μηχανισμό αναπροσαρμογής των καταβαλλόμενων συντάξεων. Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, όλες οι σημερινές κύριες συντάξεις επανυπολογίζονται με βάση τον νέο τύπο που φέρνει το νομοσχέδιο: Εθνική Σύνταξη και ανταποδοτικό τμήμα με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Μέχρι 31/12/2017 οι καταβαλλόμενες συντάξεις μένουν «παγωμένες» στο ύψος που είχαν την 31/12/2014, αφαιρούμενης της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, που νομοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Για την αναπροσαρμογή των συντάξεων ο νομοθέτης παραπέμπει σε επόμενο άρθρο που ορίζει πως η νέα σύνταξη που εκδίδεται μετά την ψήφιση του νόμου «αυξάνεται από την 1/1/2017 κατ’ έτος στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

ΑΠΟ http://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: