ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ξεκινά ο έλεγχος στο Δημόσιο: Πώς οι υπηρεσίες θα λογοδοτούν στους πολίτες

Και τώρα τον λόγο τον έχουν οι πολίτες! Σε εφαρμογή ο κοινωνικός
έλεγχος στις δημόσιες υπηρεσίες. Καθιερώνεται η Ακρόαση Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών κάθε δύο μήνες. Αναλυτικά το ΦΕΚ

Adtech Ad
Ο λόγος στους πολίτες! Με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της, με τον τελευταίο νόμο για τη Δημόσια Διοίκηση, προβλέπεται και η θέσπιση της λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου των δημοσίων υπηρεσιών. Καθιερώνεται ως διαδικασία η Ακρόαση Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών, με σκοπό η διοίκηση να καταγράφει και να απαντά άμεσα στα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας ή κακοδιοίκησης που εντοπίζονται από τους εξυπηρετούμενους πολίτες.

AdTech Ad
Η ακρόαση θα διεξάγεται δημοσίως κάθε δύο μήνες, με τήρηση πρακτικών. Θα τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας στα αιτήματα κοινωνικών φορέων, μεμονωμένων ή ομάδων πολιτών.
Μεταξύ άλλων, ο κοινωνικός έλεγχος θα διενεργείται με έρευνες, ηλεκτρονικές και μη, με τις οποίες οι πολίτες θα αξιολογούν τις υπηρεσίες τις οποίες χρησιμοποίησαν. Επίσης, με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στις υπηρεσίες όπου προσέρχονται πολίτες θα αναπτυχθεί ένα σύστημα διερεύνησης ικανοποίησης των πολιτών, όπου θα υποβάλλονται παρατηρήσεις και προτάσεις για τη λειτουργία τους.
«Ο κοινωνικός έλεγχος επιτυγχάνεται μέσω του εντοπισμού προβλημάτων μη εύρυθμης λειτουργίας ή περιπτώσεων κακοδιοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη γνώμη των πολιτών για την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών αφετέρου τη διατύπωση προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία τους», σημειώνεται στο νόμο (άρθρο 24).

Επιτροπές Ακρόασης

Για να εξυπηρετηθούν οι διαδικασίες της ακρόασης, προβλέπεται να συγκροτηθεί σε κάθε υπουργείο και εν γένει κρατική δομή, Επιτροπή Ακρόασης που ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα της Διοίκησης μέσα από το σώμα των Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Προϊσταμένων Τμήματος.
Παράλληλα, θα συγκροτηθεί εκ μέρους της υπηρεσίας Ομάδα ή Ομάδες Έργου σε επίπεδο κεντρικής υπηρεσίας στην οποία θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και υπάλληλοι των υπηρεσιών. Οι Ομάδες Έργου θα επεξεργάζονται τα σχετικά στοιχεία και θα συντάσσουν Εκθέσεις που θα υποβάλλονται υποχρεωτικά στον αρμόδιο υπουργό και στο Παρατηρητήριο της Δημόσιας Διοίκησης (ΠΑ.Δ.Δ.).
Το Παρατηρητήριο θα συσταθεί με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο Ε.Κ.Δ.Δ.Α. Αποστολή του η επιστημονική παρακολούθηση της διοικητικής λειτουργίας και ο συντονισμός των διαδικασιών αξιολόγησης και κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης. Το Παρατηρητήριο θα στελεχώνεται από εμπειρογνώμονες του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., οι οποίοι θα επιλέγονται με διετή θητεία από το Διοικητικό Συμβούλιο του και θα προεδρεύεται από τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.. Στα μέλη του ΠΑ.Δ.Δ. δεν καταβάλλεται πρόσθετη αμοιβή. Περαιτέρω λεπτομέρειες προβλέπεται να ρυθμιστούν επίσης με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Avασυγκρότησης.

Περισσότερα στο  http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: