ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Παιδιά σχημάτισαν ανθρώπινο βέλος για να βοηθήσουν την αστυνομία

Μια πρωτότυπη ιδέα είχε μια ομάδα παιδιών σε ένα χωριό έξω από το Λονδίνο, προκειμένου να βοηθήσει την αστυνομία στον εντοπισμό δύο ύποπτων διαρρηκτών. Ξάπλωσαν σε ένα χωράφι και σχημάτισαν με τα σώματά τους ένα ανθρώπινο βέλος προς την κατεύθυνση όπου είχαν διαφύγει οι δράστες.

Περίπου 30 παιδιά και ενήλικες έπαιζαν το κυνήγι του πασχαλινού αυγού στο Κάπελ όταν είδαν το ελικόπτερο της Αστυνομίας να πετά πάνω από τα κεφάλια τους και ξαφνικά δύο άνδρες πέρασαν από κοντά τους τρέχοντας, έτσι αμέσως συνειδητοποίησαν πως ήταν μάρτυρες μιας αστυνομικής καταδίωξης. Τα παιδιά έπεσαν στο έδαφος και σχημάτισαν ένα ανθρώπινο βέλος προς το σημείο όπου κατευθύνθηκαν οι δράστες.

«Τα παιδιά σχημάτισαν ένα βέλος στο έδαφος στη μέση ενός οργωμένου χωραφιού για να καθοδηγήσουν το ελικόπτερο προς την κατεύθυνση όπου βρίσκονταν το ζευγάρι των δραστών» σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. «Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναμετέδωσε αυτές τις πληροφορίες στο προσωπικό εδάφους και σε σύντομο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν τα δύο άτομα».

Σύμφωνα με τον λοχία Πολ Σόκον: «Η ταχύτατη δράση της ομάδας των παιδιών και των γονέων τους αποδείχθηκε καίρια για τον εντοπισμό των δραστών. Για να τους ευχαριστήσουμε, το ελικόπτερο προσγειώθηκε εκεί κοντά ενώ τα παιδιά μας πρόσφεραν σοκολατένιες λιχουδιές, που ήταν ένα επιπλέον μπόνους μετά από μια κουραστική βάρδια».

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ