Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ «Σπάει τα κοντέρ» σε αφίξεις και έσοδα

 10/4/2016

 

 

 Ανοίγει πανιά για νέα ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τις αφίξεις στα 25 εκατ. επισκέπτες -στα 27,5 εκατ. μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας- και τα τουριστικά έσοδα στα 15 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικοί προορισμοί, σε μία «ταραγμένη» Μεσόγειο, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, με βασικό πλεονέκτημα την ασφάλεια που προσφέρουν. Ενώ ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζονται από τους τουριστικούς φορείς οι καθημερινές πτήσεις (από τις 6 Μαΐου) της American Airlines από τη Φιλαδέλφεια προς Αθήνα.
Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τον Τουρισμό και τα Ταξίδια (WTTC) στην έκθεσή του για την Ελλάδα, προβλέπει ότι ο ελληνικός τουρισμός θα έχει σταθερά ανοδική πορεία τη δεκαετία 2016-2026.
Συγκεκριμένα, το WTTC εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα θα αυξάνονται με ρυθμό 4,4% (κατά μέσο όρο) ετησίως, φθάνοντας τα 23,3 δισ. ευρώ το 2026, από τα 14,2 δισ. ευρώ που ήταν οι τουριστικές εισπράξεις το 2015.
Επίσης σημειώνει ότι οι θέσεις απασχόλησης που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό θα αντιπροσωπεύουν το 28% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα μας και θα φτάσουν το 1,1 εκατ. εργαζομένους, ενώ ο αριθμός των άμεσα απασχολούμενων στον τουρισμό θα προσεγγίσει τις 530.000 εργαζομένους (το 13,5% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα).
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία των κρατήσεων, προβλέπει πως οι αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα 25. εκατ.επισκέπτες (από 23,5 εκατ. πέρυσι) και τα τουριστικά έσοδα θα φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ, από 14,2 δισ. ευρώ πέρυσι.
Ωστόσο, σημειώνει ότι προϋπόθεση για να επαληθευτεί η πρόβλεψη είναι η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και να συνεχισθεί η ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Οπως επισημαίνει, οι ελληνικοί προορισμοί ευνοούνται, καθώς παρατηρείται πτώση στις κρατήσεις προς την Τουρκία, ενώ αναμένεται άνοδος και στις αφίξεις από τη Ρωσία, με τους επισκέπτες να προσεγγίζουν τις 900 χιλιάδες.
Τα «αγκάθια»
Το Προσφυγικό, η γεωπολιτική αναταραχή στην περιοχή της Μεσογείου και η τρομοκρατία είναι τα τρία μεγάλα «αγκάθια» που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α' αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Το Προσφυγικό είναι ελληνικό ζήτημα και η σωστή διαχείρισή του από δω και πέρα μπορεί να αμβλύνει τις όποιες συνέπειες. Τα γεωπολιτικά και η τρομοκρατία είναι θέματα που απασχολούν το σύνολο των τουριστικών προορισμών, καθώς επηρεάζουν όσους προγραμματίζουν να ταξιδέψουν. «Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο υπήρξε ανάσχεση των κρατήσεων παντού. Η τρομοκρατία επηρεάζει πάντα το τουριστικό προϊόν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος. Ενα άλλο θέμα, που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τα νούμερα αφίξεων και εσόδων, είναι η κίνηση από τη ρωσική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, παρότι η Τουρκία είναι «κλειστή» για τους Ρώσους, η Ελλάδα δεν έχει αυξήσει τα μερίδιά της μέχρι στιγμής.
Οι Ρώσοι που επιλέγουν να ταξιδέψουν -αν και υπάρχει νόρμα να παραμείνουν για διακοπές εντός Ρωσίας- κατευθύνονται προς την Ισπανία, λόγω ευνοϊκού καθεστώτος στις θεωρήσεις βίζας. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο σε ό,τι αφορά τη νέα βιομετρική βίζα», λέει ο κ. Ρέτσος και σημειώνει ότι από τις αρμόδιες αρχές υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι πλέον θα είναι εφικτές 7.000 με 8.000 εκδόσεις βίζας σε καθημερινή βάση.
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα της Censuswide για λογαριασμό του SETE Intelligence υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παραμένει ένας επιθυμητός και ασφαλής προορισμός, αν και η εικόνα της έχει πληγεί -όχι όμως ανεπανόρθωτα- από την προσφυγική κρίση στην οποία έχει κομβικό ρόλο (καθώς το 2015 το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών και προσφύγων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη διήλθαν από την Ελλάδα).
Οι «ανοικτοί δρόμοι» είναι το ζητούμενο για τους επιχειρηματίες τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα, και, όπως λένε, τυχόν επανάληψη του φαινομένου των κλειστών δρόμων από κάθε είδους κινητοποιήσεις θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τόσο για τους εισερχόμενους τουρίστες με οδικά μέσα, που υπερβαίνουν τα 8 εκατ. άτομα, όσο και σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Πιερία, το Πήλιο ή η Ανατολική Πελοπόννησος που δεν εξυπηρετούνται από τοπικά αεροδρόμια.
Επαφές της Ελενας Κουντουρά με tour operators
Ανοιγμα στην αγορά της Μ. Ανατολής

Με στόχο το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις δυναμικές αγορές της Μέσης Ανατολής, η κυρία Ελενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, πραγματοποιεί συναντήσεις με tour operators που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Η αρχή έγινε με 16 εκπροσώπους των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτόρων της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι επισκέφθηκαν
την Ελλάδα στο πλαίσιο των ταξιδιών εξοικείωσης (famtrips) που εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ενίσχυση της προβολής της Ελλάδας και της προσέλκυσης τουριστών από τη συγκεκριμένη αγορά.
Η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε διεξοδικά στο στοχευμένο πρόγραμμα ενεργειών για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί μια δυναμικά αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά για τη χώρα μας. Επίσης αναφέρθηκε στην επικείμενη υλοποίηση του 2oυ Greek Tourism Workshop στο Ριάντ για την ενίσχυση της συνεργασίας των τουριστικών αγορών των δύο χωρών. Από την πλευρά τους οι tour operators αναφέρθηκαν στις προοπτικές για τη συνεργασία και την προσέλκυση τουριστών από την αγορά της Σαουδικής Αραβίας.
Στις συναντήσεις της αν. υπουργού Τουρισμού στην Αθήνα συμμετείχαν ο γ.γ. του ΕΟΤ και στελέχη των Hotelbeds, HafifTravel, FlyinTravel, EjazTravel, JawwalTravel, AlKhalafTravel, AlFaris Travel, ElafTravel, AttarTravel, GlobalTravel ClubTour, ACTS, TimeTravel, AlMousim Travel, AlTayyar Travel, AlSarh και του γραφείου της Aegean στο Ριάντ.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: