ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Τι αλλάζει με την ψήφιση το νόμο για το πόθεν έσχες; Τώρα θα δηλώνουμε και το... κομπόδεμα!

02 Απριλίου 2016 -







Κρυμμένα χρήματα, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα αξίας, ακόμα και δάνεια από τράπεζες και διοικητικά πρόστιμα πρέπει πλέον να αναφέρονται στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η Γενική Γραμματεία Διαφθοράς, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ετοιμάζει εκτεταμένες τροποποιήσεις που θα θωρακίσουν το σύστημα από απώλειες και θα αποτελέσουν το νέο όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης κατά της φοροαποφυγής.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι τροποποιήσεις του νόμου για το πόθεν έσχες είναι σαρωτικές καθώς ο έλεγχος για ορισμένες κατηγορίες γίνεται υποχρεωτικός σε όλες τις δηλώσεις ενώ μπαίνει απαγορευτικό σε πολιτικά πρόσωπα- και όχι μόνο- για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.

Με την ψήφιση του νέου νόμου για το πόθεν έσχες οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν και τη μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες, ταμιευτήρια και πιστωτικά ιδρύματα εντός κι εκτός συνόρων. Σημαντική αλλαγή αποτελεί η υποχρέωση δήλωσης χρημάτων που  δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις τραπεζών και ταμιευτηρίων και δεν αποτελούν χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε funds και trusts.

Με άλλα λόγια, τα λεφτά «κάτω από το στρώμα» εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας εφόσον είναι ασφαλισμένα ή ο νόμος προβλέπει να είναι και η εκτιμώμενη αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, θα πρέπει να δηλώνονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ποσά αυτά αφορούν αθροιστικά τον υπόχρεο, τον ή τη σύζυγό του και τα ανήλικα τέκνα.

ΑΠΟ http://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ