Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Στις 140.000€ ο πήχης για την πρώτη κατοικία

 27/4/2016

 

 

 

Με μοναδικό κριτήριο την αξία της κύριας κατοικίας και χωρίς εισοδηματικά όρια θα εξαιρείται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 η μεταβίβαση σε funds ενήμερων και ληξιπρόθεσμων δανείων που δόθηκαν σε νοικοκυριά και επαγγελματίες έχοντας βάλει υποθήκη τη μοναδική τους στέγη.

Ο «πήχης» αυτός που συμφώνησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί είναι οι 140.000 ευρώ. Οριο που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», ενώ η νομοθέτηση των αλλαγών προωθείται από το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τις 15 Μαΐου.
Ορισμός επιτροπής
Την ίδια στιγμή, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ανοίγει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για την είσοδο των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων δανείων. Πιο συγκεκριμένα όρισαν την τριμελή επιτροπή, η οποία θα έχει ως έργο την εξέταση των φακέλων αδειοδότησης των εταιρειών και ειδικότερα τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων του νόμου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4354/2015, η Τράπεζα της Ελλάδος από τη στιγμή που λαμβάνει τους φακέλους και τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων νομικών προσώπων διαβιβάζει τα σχετικά στοιχεία στην επιτροπή.

Στη συνέχεια τα μέλη της θα πρέπει εντός 10 εργάσιμων ημερών να συντάξουν αιτιολογημένη γνώμη και να τη διαβιβάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταβίβασης των δανείων σε funds, έγκυρες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση και τους θεσμούς να κατέληξαν σε συμφωνία. Οπως προαναφέρθηκε, μέχρι το τέλος του 2017 θα απαγορεύεται η πώληση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων εφόσον αυτά έχουν υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία. Η αξία της θα πρέπει να είναι μέχρι 140.000 ευρώ και με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται προστασία του 87% των δανείων αυτής της κατηγορίας. Οι δανειολήπτες που προστατεύονται με αυτόν τον τρόπο είναι αφενός τα νοικοκυριά και αφετέρου μικροί έμποροι και επαγγελματίες που σύναψαν δάνειο βάζοντας ως εγγύηση τη μοναδική τους στέγη.
Το γεγονός της μη καθιέρωσης και εισοδηματικών κριτηρίων διευρύνει τον αριθμό των φυσικών προσώπων που προστατεύονται από τη δημιουργία αυτής της νέας αγοράς.
Κατά τ' άλλα και σύμφωνα με πληροφορίες, η έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς πάνω στο θέμα των δανείων, οδηγεί στην απελευθέρωση της πώλησης σε funds και ενήμερων δανείων. Αν και ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο (4354/2015) κάνει αναφορά για τη δυνατότητα μεταβίβασης σε funds μόνο ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων (κόκκινων δανείων), εντούτοις τελικά υιοθετείται σε μεγάλο βαθμό το λεγόμενο κυπριακό μοντέλο. Δηλαδή οι τράπεζες θα μπορούν να πουλάνε σε εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης και «πράσινα» και «κόκκινα» δάνεια.
Απελευθέρωση
Σημειώνεται ότι με την ψήφιση των αλλαγών αμέσως απελευθερώνονται οι πωλήσεις ενήμερων και ληξιπρόθεσμων οφειλών σε funds εφόσον αυτές προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων που έχουν υποθήκη σε δεύτερη, τρίτη κατοικία κ.ο.κ. Αλλά και εκείνων των μεγάλων επιχειρήσεων.


ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: