ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ο Δήμος Τριφυλίας τίμησε τους επιτυχόντες μαθητές

Δευτέρα, 28 Μάρτιος 2016 



Τους επιτυχόντες μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της περσινής χρονιάς από τα σχολεία της περιοχής τίμησε χθες το μεσημέρι ο Δήμος Τριφυλίας.


Καταρχήν τους επιτυχόντες συνεχάρη ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος τονίζοντας ότι "η σημερινή μέρα είναι δική σας αλλά και δική μας. Η δική σας επιτυχία είναι επιτυχία όλων μας". Ευχήθηκε δε στα παιδιά όπως έφυγαν από τον τόπο τους για να σπουδάσουν, έτσι να ξαναγυρίσουν σε αυτόν. Ενώ επισήμανε ότι κανείς δεν είναι τέλειος αν δεν στοχεύει στο τελειότερο.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας υπογράμμισε ότι "ο δήμος οφείλει και πρέπει να τιμά την προσπάθεια που έκαναν οι μαθητές. Εχουμε τις προσδοκίες μας σε εσάς για ένα κόσμο καλύτερο. Είμαι περήφανος για όλα τα παιδιά της Τριφυλίας. Ο τόπος αυτός θα είναι πάντα η Ιθάκη σας".
Επίσης από την πλευρά του συνεχάρη τους επιτυχόντες ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Γιάννης Μερκούρης, ενώ στην ομιλία της η καθηγήτρια του ΓΕΛ Κυπαρισσίας Κατερίνα Δρούλια προέτρεψε τις νέες και τους νέους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να βάλουν ένα λιθαράκι για να πάμε την πατρίδα μας πιο μπροστά.
Ακολούθησε η απονομή των τιμητικών πλακετών και των χρηματικών βραβείων για τους μαθητές με τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης. Πρώτη ήταν η Ιφιγένεια Γουζέα από το ΓΕΛ Κυπαρισσίας, που πήρε χρηματικό βραβείο ύψους 2.000 ευρώ χορηγία του δημότη Βασίλειου Δημητρόπουλου το οποίο απένειμε ο κ. Χρυσόστομος. Δεύτερη ήταν η Θεοδώρα Τασιοπούλου από το ΓΕΛ Φιλιατρών που πήρε χρηματικό βραβείο ύψους 400 ευρώ χορηγία του δημότη Δημήτρη Αβδάλα στη μνήμη της συζύγου του Μάρθας, το οποίο απένειμε ο ίδιος και παρέλαβε ο πατέρας της μαθήτριας. Το τρίτο βραβείο πήρε ο Περικλής Χήναρης από το ΓΕΛ Κυπαρισσίας, ύψους 250 ευρώ χορηγία της επιχείρησης «Αρτος και Γλυκό» των αδερφών Λυδιώτη, το οποίο απένειμε ο Γιώργος Λυδιώτης.
Στην συνέχεια τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στους πρωτεύσαντες μαθητές των απολυτήριων εξετάσεων των Γενικών Λυκείων του δήμου, πιο συγκεκριμένα, από το ΓΕΛ Γαργαλιάνων στην Παναγιώτα Γεωργιοπούλου, από το ΓΕΛ Φιλιατρών στη Θεοδώρα Τασιοπούλου, από το ΓΕΛ Κυπαρισσίας στην Ιφιγένεια Γουζέα.
Τέλος τιμητικά διπλώματα δόθηκαν σε όλους τους επιτυχόντες των Πανελληνίων Εξετάσεων από τα Γενικά Λύκεια Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, τους μαθητές του Κοπανακίου που φοίτησαν στο ΓΕΛ Δωρίου και του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: