ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Εν πλω τα πρώτα γεννητούρια του 2016

Την ώρα που ερχόταν το πρώτο παιδί του 2016 στον κόσμο, η Αθήνα υποδεχόταν το νέο έτος με ένα μεγάλο πανηγύρι
 
Με διπλό ποδαρικό ξεκίνησε το 2016 για το πλοίο Blue Star Delos, που μπήκε
πρώτο στο λιμάνι του Πειραιά, με την έλευση του νέου χρόνου, «φέρνοντας» μαζί και το πρώτο μωρό για φέτος. Το πλοίο, που εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο Θήρα-Νάξος-Πάρος, εισήλθε στο λιμάνι με βεγγαλικά και κορναρίσματα και αποβίβασε 219 επιβάτες.


 Oμως, η έκπληξη προήλθε από το γεγονός ότι μέσα στο πλοίο γεννήθηκε και το πρώτο παιδί του 2016, στις 00:01. Πρόκειται για ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που έφερε στον κόσμο, με τη βοήθεια του πληρώματος, η μητέρα του, η οποία επιβιβάστηκε στο Blue Star Delos από την Πάρο. Η είδηση ανακοινώθηκε από τον πλοίαρχο Κυρ. Χωριανόπουλο, κατά την τελετή υποδοχής του πλοίου.
Οσον αφορά την Αμεση Δράση, η τελευταία κλήση που δέχθηκε για το 2015 έγινε στις 23:58 από κάτοικο της Αναβύσσου που κατήγγειλε ότι κάποιος άγνωστος βρισκόταν στην περιοχή και κοιτούσε τα σπίτια. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο δεν διαπίστωσαν κάτι ύποπτο. Το πρώτο τηλεφώνημα που δέχθηκε για τη νέα χρονιά έγινε 40 δευτερόλεπτα, αφότου μπήκε ο καινούργιος χρόνος. Προήλθε αυτοματοποιημένα, μέσω συναγερμού ενός καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στην Ομόνοια, ωστόσο και πάλι οι αστυνομικοί δεν διαπίστωσαν τίποτα το ύποπτο.
Η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2015 πέντε λεπτά πριν από την αλλαγή της χρονιάς, από ενοίκους διαμερίσματος στο Περιστέρι, οι οποίοι όμως πρόλαβαν να σβήσουν τη φωτιά πριν φθάσουν οι πυροσβέστες. Μετά την αλλαγή του χρόνου, το πρώτο τηλεφώνημα για μη ψευδές περιστατικό σημειώθηκε στις 00:12 και αφορούσε τον απεγκλωβισμό ατόμου από ασανσέρ στη Νέα Σμύρνη.
Πάντως, στις 2:20 το πρωί σημειώθηκε η πρώτη επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στα Εξάρχεια, όταν τρεις νεαροί πέταξαν ισάριθμες βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: