ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η Συμβολαιακή Γεωργία διευκολύνει παραγωγούς και επιχειρήσεις

Πέμπτη, 03 Δεκέμβριος 2015 






Περισσότεροι από 15.000 παραγωγοί και 150 εξωστρεφείς επιχειρήσεις με 1,2 δισ. ευρώ εξαγωγές -ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών- συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς κατά τα δύο χρόνια εφαρμογής του,
στα οποία έχει βοηθήσει στη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, με τα τοποθετημένα κεφάλαια να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Η κ. Αννα Καστόρα, διευθύντρια του Καταστήματος Καλαμάτας (1343) του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς με τις αναλυτικές απαντήσεις της παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα της Συμβολαιακής Γεωργίας, στα προγράμματα της οποίας ειδικεύεται η τράπεζα.
Ειδικότερα μας λέει:

Ο αγροτικός - κτηνοτροφικός κλάδος όπως εξάλλου και όλοι οι τομείς της οικονομίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω της επιβολής των capital controls. Πώς μπορεί να συμβάλει η Τράπεζα Πειραιώς στην διευκόλυνση των παραγωγών να ξεπεράσουν το πρόβλημα;

Είναι γεγονός ότι η επιβολή των capital controls έχει δυσχεράνει σημαντικά τις συναλλαγές και στον αγροτικό τομέα, καθώς οι παραγωγοί και όλοι όσοι εμπλέκονται στον αγροδιατροφικό τομέα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας που υλοποιούμε εδώ και δύο περίπου χρόνια, δίνουμε τη δυνατότητα στον αγρότη ή τον κτηνοτρόφο να έχει στη διάθεσή του ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω του οποίου μπορεί να καλύπτει όλα τα έξοδα κατά τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος του, από τη σπορά, τα φυτοφάρμακα, το πετρέλαιο και την καλλιέργεια, μέχρι τα εργατικά στη φάση της συγκομιδής. Πρόκειται για την «ειδική κάρτα», μέσω της οποίας αποκλειστικά γίνονται οι πληρωμές.
Ειδικότερα, για την πληρωμή των αμοιβών των εργατών γης, μέχρι πρότινος οι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να αντλούν μετρητά μέσω της κάρτας. Τα capital controls, όμως, δημιούργησαν νέα δεδομένα στην αγορά με τους περιορισμούς στις αναλήψεις καρτών μέσω ΑΤΜ. Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα ο αγρότης να μπορεί να χρησιμοποιεί την κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας που διαθέτει και για την αγορά εργοσήμων στα καταστήματά της. Στη συνέχεια, ο αγρότης δίνει το εργόσημο στον εργάτη, ο οποίος το καταθέτει στον λογαριασμό του στην τράπεζα και μπορεί να κάνει τις σχετικές αναλήψεις μετρητών. Παράλληλα, όσοι εργάτες γης δεν διαθέτουν καταθετικό λογαριασμό μπορούν να ανοίξουν τώρα στην Τράπεζα Πειραιώς αποκλειστικά για την εξόφληση των εργοσήμων.
Με τον τρόπο αυτό, η ειδική κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας -Κτηνοτροφίας «ξεκλειδώνει» τα capital controls για περισσότερους από 15.000 αγρότες και τους απασχολούμενους σε αυτούς εργάτες γης.

Τι οφέλη επιτυγχάνονται απ’ αυτήν τη διαδικασία;

Τα οφέλη είναι σημαντικά όπως:
• Ο αγρότης συνεχίζει την καλλιέργεια της γης του, καθώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και μπορεί να βρει εργάτες που θα συλλέξουν το προϊόν του χωρίς να έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή τους.
• Ο αγρότης ωφελείται και φορολογικά, καθώς το εργόσημο αποτελεί δαπάνη η οποία εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
• Ο εργάτης γης πληρώνεται κανονικά, καθώς το μεροκάματό του μπορεί να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, οπότε συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του.
• Ο εργάτης γης δεν περιορίζει τις ευκαιρίες απασχόλησής του μόνο σε όσους έχουν τα μετρητά για να τον πληρώσουν.
• Ο ΟΓΑ, στον οποίον αποδίδεται το 10% του εργοσήμου, αυξάνει την εισπραξιμότητα των εισφορών του, βελτιώνοντας έτσι τα έσοδά του.

Πόσα χρόνια εφαρμόζεται ο θεσμός της Συμβολαιακής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας στην Τράπεζα Πειραιώς και πώς έχει βοηθήσει τον αγροτικό τομέα;

Στα δύο χρόνια εφαρμογής του, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, έχει βοηθήσει στη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, με τα τοποθετημένα κεφάλαια να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Περισσότεροι από 15.000 παραγωγοί και 150 εξωστρεφείς επιχειρήσεις με 1,2 δισ. ευρώ εξαγωγές - ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Με την Συμβολαιακή καλύπτονται τόσο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, με τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για τις πληρωμές της αξίας των προϊόντων των παραγωγών όσο και οι αγρότες μέσω της κάρτας Συμβολαιακής για την αγορά εφοδίων και καυσίμων. Η μεγάλη ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από όλη την χώρα δείχνει ότι:
• Οι παραγωγοί ξεπερνούν τα εμπόδια που συναντούσαν κατά την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, καθώς πλέον έχουν στα χέρια τους ρευστότητα την στιγμή που τη χρειάζονται και κυρίως εξασφαλίζουν εκ των προτέρων τον αγοραστή του παραγόμενου προϊόντος. Υπερνικώντας τα δύο βασικότερα εμπόδια μπορούν να πετύχουν ορθολογική διαχείριση του κόστους παραγωγής, να προχωρήσουν σε καλύτερο προγραμματισμό και το κυριότερο να στραφούν στην επίτευξη του στόχου τους, που αφορά ουσιαστικά στην παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων.
• Οι επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την οργάνωσή τους, να ελαχιστοποιήσουν το διαχειριστικό κόστος, να διασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος σε όλη την αλυσίδα, να προσαρμόσουν την προσφορά στη ζήτηση, να προσαρμοστούν ευκολότερα στις προδιαγραφές των διεθνών αγορών και το κυριότερο να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές υψηλών απαιτήσεων προωθώντας τα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών.

Πρόσφατα η τράπεζα ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία υπό τον τίτλο Ευφυής Γεωργία. Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα αυτό;

Πράγματι η τράπεζα αναλαμβάνει μια καινούργια πρωτοβουλία επενδύοντας στην ανάπτυξη της λεγόμενης Ευφυούς Γεωργίας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, που προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση σε βάθος 5ετίας ενός δικτύου 10.000 τηλεμετρικών σταθμών που θα καλύπτει το σύνολο της καλλιεργήσιμης γης της χώρας για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας με περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως προειδοποιήσεις για ασθένειες καλλιεργειών, για άρδευση, λίπανση, καιρικά φαινόμενα, κ.λπ. Η τράπεζα εκτιμά πως η εγκατάσταση και λειτουργία του θα συντελέσει στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, θα μειώσει το κόστος, θα βελτιώσει το εισόδημα των αγροτών και θα εξοικονομήσει και φυσικούς πόρους που είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες αξιοποίησης επενδυτικών πρωτοβουλιών και προσέλκυσης ανάλογων κεφαλαίων στην αγροτική οικονομία, αλλάζοντας την όψη της αγροτικής περιφέρειας.
Η εγκατάσταση του δικτύου με την επωνυμία GAIA Sense θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο έτος και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας. Οι τηλεμετρικοί σταθμοί Gaia Tron, που έχουν σχεδιασθεί από τη Gaia Επιχειρείν, παρέχουν εφαρμογές ακριβείας σε μεγάλη κλίμακα. Η Ευφυής Γεωργία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, η οποία σήμερα παράγει πολύ κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική γη παράγει αγροτικά προϊόντα αξίας μόνο 10 δισ. ευρώ όταν μπορεί να παράγει 20 δισ. ευρώ. Το πιο σύγχρονο τεχνολογικά μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, θα ενισχυθεί από τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι εμφανίζουν περιορισμένη ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς μόνο το 20% της αγροτικής παραγωγής περνά μέσω αυτών, όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60%.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: