ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Δυσκολία στο λιομάζωμα λόγω capital controls

Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2015 







Το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει λόγω των capital controls στην πληρωμή των εργατών για την ελαιοσυγκομιδή έθεσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, στην
συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο υπουργείο. 

Ο κ. Κατσίβελας επισήμανε τον κίνδυνο να μην μπορεί να γίνει η ελαιοσυγκομιδή, καθώς λόγω του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων οι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τους εργάτες που απασχολούν. Με δεδομένο ότι οι αναλήψεις μετρητών φτάνουν μόνο μέχρι τα 420 ευρώ ανά εβδομάδα, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να πληρωθούν οι εργάτες, γι' αυτό και ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση και να δοθεί λύση. 
Αυτό που τόνισε ο κ. Αποστόλου είναι ότι το θέμα ήδη έχει εξεταστεί και 4 συναρμόδια υπουργεία εργάζονται ώστε να δοθεί άμεσα λύση. Αυτό που προκρίνεται και έχει προταθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να δίνονται δίμηνες άδειες παραμονής και εργασίας στους αλλοδαπούς εργάτες, με εύκολες διαδικασίες οι οποίες θα συνοδεύονται από ΑΦΜ, έτσι ώστε να μπορούν όσοι τους απασχολούν να τους βάζουν εργόσημα.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και όσο περνούν οι μέρες γίνεται και πιο έντονο για την περιοχή της Τριφυλίας, καθώς η ελαιοσυγκομιδή εντατικοποιείται και οι ανάγκες για εργάτες γης αυξάνονται. Μπορεί οι παραγωγοί να έχουν την πρόθεση και την θέληση να βάλουν εργόσημα και να πληρώσουν μέσα από αυτή την διαδικασία τους απασχολούμενους εργάτες, όμως οι εργάτες που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα δεν επαρκούν. Ετσι μοιραία ο καθένας απασχολεί εργάτες που έρχονται περιστασιακά στην περιοχή μόνο για την ελαιοσυγκομιδή, χωρίς να έχουν βγάλει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους εκδώσουν εργόσημα.
Αυτό το ζήτημα υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, όμως φέτος λόγω της έλλειψης ρευστών έχει οξυνθεί και είναι αδύνατο σε πολλές περιπτώσεις να πληρωθούν οι εργάτες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Κατσίβελας τόνισε στον υπουργό ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί, θέλει να είναι στα πλαίσια της νομιμότητας και να μπορεί να βάζει εργόσημα στους απασχολούμενους εργάτες γης - για αυτό και ζήτησε να δοθεί λύση άμεσα, κάτι που φαίνεται να γίνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αποστόλου.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από εκεί και πέρα έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο του φράγματος στη Χριστιανούπολη και να ξεπεραστεί το θέμα των πρόσθετων απαλλοτριώσεων, τόσο στη λεκάνη συγκέντρωσης του νερού όσο και στους δρόμους που συνδέουν το φράγμα. Απαλλοτριώσεις που έχουν προκύψει λόγω μια μεταβολής του δρόμου αλλά και κάποιων πρόσθετων εργασιών που χρειάστηκαν στην λεκάνη του φράγματος.
Επίσης υπήρξε ενημέρωση του δημάρχου, για τα τομεακά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, από τον κ. Αποστόλου και από υπηρεσιακούς παράγοντες. 
Ο κ. Κατσίβελας σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον υπουργό για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν όπως και τους Τριφύλιους συνεργάτες του Αλέξη Μπακούρο και Χαράλαμπο Καλογερόπουλο για την αμέριστη στήριξη τους.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Τριφυλίας είχε συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Δέδε, με τον οποίο συζήτησαν για τα μεγάλα έργα υποδομών που αφορούν τον δήμο -δρόμους, λιμάνια, σχολικά κτήρια- και την προοπτική τους εν όψει έναρξης της νέας περιόδου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Οικονομικής Στήριξης. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: