ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Μωράκι δάγκωσε και σκότωσε μια οχιά, η οποία του επιτέθηκε

Ο μικρούλης έπαιζε στον κήπο του σπιτιού του, όταν κατά λάθος ενόχλησε το
φίδι. Εκείνο του επιτέθηκε αλλά φαίνεται πως το μωρό είχε άγιο. Άγιο και τύχη…
Η μητέρα του, βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού και ετοίμαζε το φαγητό της οικογένειας. Που και που έριχνε ματιές από το παράθυρο να δει εάν όλα είναι καλά. Κάποια στιγμή το παιδάκι εμφανίσθηκε στην πόρτα της κουζίνας με αίματα στο στόμα…
Η μαμά του τα έχασε. Νόμιζε ότι κάπου είχε χτυπήσει, αλλά το παιδάκι δεν έκλαιγε. Την κοίταζε απλά. Στα χέρια του κρατούσε το πτώμα ενός φιδιού. Μιας δηλητηριώδους οχιάς. Το δηλητήριο της οποίας με ένα δάγκωμα της μπορεί να σκοτώσει ελέφαντα.
Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Μοστάρνας στη νότια Βραζιλία. Η μικρός Λορέντζο έπαιζε στον κήπο. Κάποια στιγμή η μητέρα του η Ζέιν Φιγκερόα, ανησύχησε γιατί σταμάτησε να ακούει τα γαυγίσματα του σκύλου τους, που βρισκόταν φύλακας δίπλα στο παιδί.
Κοίταξε από το παράθυρο αλλά δεν είδε κάτι που να την τρομάξει. Καλού κακού αποφάσισε να βγει έξω. Μόλις έφτασε στην πόρτα της κουζίνας ο μικρός Λορέντζο, είχε μπει ήδη μέσα. Στο στόμα του είχε αίματα και στα χέρια του κρατούσε μια νεκρή καταδαγκωμένη οχιά.
Η μητέρα άρχισε να ουρλιάζει. Νόμιζε ότι το φίδι είχε δαγκώσει το μωρό της. Μπήκε στο αυτοκίνητο μαζί με τον άνδρα της και με ιλιγγιώδη ταχύτητα πήγαν στο νοσοκομείο της πόλης. Ο σύζυγος της προηγουμένως είχε βάλει το φίδι σε μια άδεια γυάλα προκειμένου οι γιατροί να το δουν, να ταυτοποιήσουν τι φίδι ήταν και τι δηλητήριο είχε.
Τελικά στο νοσοκομείο αποδείχτηκε ότι το μωρό δεν είχε δαγκωθεί από το φίδι. Το αντίθετο εκείνο είχε καταφέρει να το δαγκώσει στο κεφάλι. Το συγκεκριμένο είδος ήταν μια οχιά «τζαραράκα», ένα δηλητηριώδες είδος οχιάς που ζει στη Βραζιλία, στην Αργεντινή και την Παραγουάη.
Σε περίπτωση που το φίδι αυτό δαγκώσει κάποιον εάν δεν βρεθεί άμεσα στο νοσοκομείο, οι πιθανότητες να πεθάνει είναι 99%, μέσα στις επόμενες ώρες. Οι γονείς όπως είπαν νόμιζαν αρχικά ότι το σκυλί είχε σκοτώσει το φίδι και πως τα αίματα στο στόμα του παιδιού τους ήταν επειδή τον είχε δαγκώσει η οχιά.
Οι γιατροί όμως είπαν πως τελικά το παιδί με το ένστικτο της επιβίωσης κατάφερε άγνωστο πως, να δαγκώσει πρώτο το φίδι σε ένα συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού του. Στο σημείο αυτό εάν το συγκεκριμένο είδος χτυπηθεί αδυνατεί να κουνήσει τη γνάθο του. «Είναι βέβαια πολύ πιθανόν το παιδί να πέρασε το φίδι για παιχνίδι και να το δάγκωσε» κατέληξαν οι γιατροί.

ΑΠΟ http://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: