ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Επανασχεδιάζεται το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτή και Διδάκτρων

25|11|2015 16:13



Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, διαπιστώθηκε ότι το Παρατηρητήριο Τιμών δεν είναι φιλικό και χρήσιμο προς το χρήστη - καταναλωτή, ενώ δεν παρέχει και στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας, άμεση επεξεργασμένη πληροφορία για τις μεταβολές των τιμών και τις αιτίες που τις δημιουργούν.
Αντικείμενο της συνεργασίας είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και ο προγραμματισμός συνεργιών μεταξύ του ELTRUN και της γενικής γραμματείας στο πλαίσιο της αναθεώρησης, ανανέωσης και βελτίωσης του Παρατηρητηρίου Τιμών Τροφίμων και Προϊόντων Καθημερινής Χρήσεως (www.e-prices.gr) και του Παρατηρητηρίου Τιμών Διδάκτρων (gge.gov.gr).

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η συνεργασία προσβλέπει στο καθορισμό εκείνων των ενεργειών που θα βελτιώσουν άμεσα τις υπηρεσίες του Παρατηρητηρίου Τιμών.
Επιπλέον, θα εκπονηθεί μελέτη για τη συνολική αναβάθμιση του Παρατηρητηρίου Τιμών, σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εκπροσώπους του εργαστηρίου για τη διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύουν, ενώ από την πλευρά του ο διευθυντής του ELTRUN, καθηγητής Γιώργος Δουκίδης, σχολίασε ότι είναι υποχρέωση του ELTRUN και γενικά των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων να συμβάλλουν εμπράκτως στη διάχυση της γνώσης και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...