ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό με το υπουργείο Οικονομικών

Δημοσιεύθηκε:




Νέα ρύθμιση με κίνητρα για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να προωθηθεί στη Βουλή ως το τέλος του έτους.

Στόχος της ρύθμισης που θα έχει το χαρακτήρα τελευταίας ευκαιρίας για τη δικαιολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων, είναι αφενός η αύξηση των δημοσίων εσόδων και αφετέρου η ενίσχυση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της επιστροφής κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Η νέα λίστα των 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε τράπεζα της Ελβετίας που παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας διευκολύνει σημαντικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος που δεν είχε καταβληθεί στην εφορία για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. Μάλιστα η ρύθμιση εξετάζεται να περιλαμβάνει και κίνητρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό που θα δεχθούν να επιστρέψουν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που υπέστη πλήγμα από την απόσυρση καταθέσεων τους προηγούμενους μήνες. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται να δοθούν κίνητρα σε όσους απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες να τις επιστρέψουν.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι, παράλληλα με τους ελέγχους που θα ξεκινήσει στους 10.588 Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας, θα τους καλέσει - όπως άλλωστε και όλους όσους περιλαμβάνονται στις λίστες που ελέγχονται ήδη με τα εμβάσματα προς το εξωτερικό - να δηλώσουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματα τους και να καταβάλλουν το φόρο που τους αναλογεί. 

ΑΠΟ http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.