ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στην Κυπαρισσία

Πέμπτη, 12 Νοέμβριος 2015









Ενημερωτική διάλεξη για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας έγινε από το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας στους μαθητές του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, τόσο χθες όσο και τις προηγούμενες ημέρες σε κάθε τάξη ξεχωριστά.
Συγκεκριμένα οι μαθητές της Α' και Β' τάξης ενημερώθηκαν για τα δίκυκλα, το κράνος και τη ζώνη, ενώ οι μαθητές της Γ' τάξης εκτός από τα παραπάνω θέματα και για τη μέθη. 
Οι ενημερωτικές διαλέξεις έγιναν μετά από πρόσκληση του διευθυντή του σχολείου Ευάγγελου Αντωνόπουλου προς το Τμήμα Τροχαίας και πραγματοποιήθηκαν από το διοικητή του τμήματος αστυνόμο Β' Βασίλη Παρασκευόπουλο, συνεπικουρούμενο από τις τροχονόμους Ιωάννα Μπαρδούτσου αρχιφύλακα και Νίκη Κρίθη αρχιφύλακα, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές ενημερώθηκαν προφορικά αλλά και με οπτικό υλικό για τους κινδύνους που υπάρχουν στους δρόμους και πώς μπορούν αυτοί να αποφευχθούν. Ανάλογες προσπάθειες θα συνεχιστούν από το Τμήμα Τροχαίας, καθώς στόχος είναι να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη, ενώ το ενθαρρυντικό είναι ότι οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Τέλος να σημειωθεί ότι τις διαλέξεις παρακολούθησαν συνολικά 227 μαθητές.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.