ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Αργυρό μετάλλιο στα ελληνικά ρομπότ

Τα παιδιά από την Ξάνθη πραγματοποιούν τις τελευταίες δοκιμές πριν από τον αγώνα. 
Οι έφηβοι μαθητές επέστρεψαν στην ακριτική πόλη από την Ντόχα του Κατάρ με
το αργυρό μετάλλιο στο στήθος, το οποίο κατέκτησαν κοιτώντας... στα μάτια ομάδες από χώρες της Ασίας με πολλαπλάσια εμπειρία στην εκπαιδευτική ρομποτική.
Οι δύο ρομποτικοί ποδοσφαιριστές που κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν κέρδισαν έξι διαδοχικούς αγώνες στο τραπέζι-γήπεδο, παρά την... εχθρική διαιτησία και λύγισαν μόνο στον τελικό, χάνοντας στο νήμα το χρυσό μετάλλιο, από μαθητική ομάδα της Μαλαισίας.
Οι τρεις μαθητές, Αλέξανδρος Πανταζίδης, Βασίλης Κόκκινος και Χάρης Παπαδάκης, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πληροφορικής Αθανάσιου Μπαλαφούτη, κλήθηκαν να συναρμολογήσουν και να προγραμματίσουν από μνήμης τα δύο ρομπότ-ποδοσφαιριστές επιτόπου, χωρίς να συμβουλευτούν κάποιο σχέδιο οδηγιών. Η μπάλα αποτελεί ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, που εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, την οποία ανιχνεύουν με τους αισθητήρες τους οι «ποδοσφαιριστές» που παίζουν αυτόνομα μέσα στο γήπεδο.
Λίγα λεπτά μετά τον τελικό οι Ελληνες μαθητές (κάτω) φωτογραφίζονται με τους νικητές του τελικού, μια ομάδα από τη Μαλαισία
Οι τελευταίοι -ο ένας είναι επιθετικός και ο άλλος τερματοφύλακας- ήταν εξοπλισμένοι επιπλέον με έναν αισθητήρα πυξίδας για τον προσανατολισμό τους στο γήπεδο, αισθητήρα χρώματος που ρυθμίζει την κατάλληλη θέση ανάλογα με το χρώμα του τάπητα και αισθητήρα υπερήχων που μετρά την απόσταση από την μπάλα ενεργοποιώντας το σουτ την κατάλληλη στιγμή.
Εκτός από τους αντιπάλους στο γήπεδο, η ελληνική ομάδα είχε να αντιμετωπίσει και την εχθρική στάση Ρώσων κριτών, που με απανωτές ενστάσεις έβαζαν προσκόμματα στη συμμετοχή της.
Λίγα λεπτά μετά τον τελικό οι Ελληνες μαθητές (κάτω) φωτογραφίζονται με τους νικητές του τελικού, μια ομάδα από τη Μαλαισία
Τρεις ρόδες
«Είχαμε αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα κίνησης των ρομπότ με τρεις ρόδες αντί για δύο. Οι Ρώσοι υποστήριξαν πως αυτό δίνει πλεονέκτημα κυρίως στην κίνηση του τερματοφύλακα», εξήγησε στο «Εθνος» ο επικεφαλής της αποστολής, Α. Μπαλαφούτης.

Τελικά η ομάδα υποχρεώθηκε να παίξει με... κενό τέρμα και δύο επιθετικούς, αφού οι ενστάσεις έγιναν εν μέρει δεκτές.
Οι «RoboSpecialists», όπως λέγεται η ομάδα, πέρασαν πρώτοι από τη φάση των ομίλων, με τρεις νίκες (απέναντι σε Ισπανία, Ρωσία και Ινδία) και στα νοκ άουτ απέκλεισαν διαδοχικά τις Φιλιππίνες (3-2), μια ομάδα από τη Μαλαισία (3-1) και το Χονγκ Κονγκ με 11-1. Στον τελικό «λύγισε» χάνοντας με 3-5 από τους Μαλαισιανούς.
Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από 3 χρόνια σε εθελοντική βάση, με πρωτοβουλία του καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου, Αθανάσιου Μπαλαφούτη, που κατέχει διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων αναζητήθηκαν και βρέθηκαν χορηγοί για την αγορά του ακριβού εξοπλισμού. Τα μέλη της ομάδας έδιναν ραντεβού κάθε Κυριακή απόγευμα για δύο ώρες, ακόμη και στις διακοπές του καλοκαιριού, για να συναρμολογήσουν, να προγραμματίσουν, να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τους ποδοσφαιριστές.
80 ομάδες
«Η δεύτερη θέση ανάμεσα σε 80 ομάδες από 55 χώρες είναι η επιβράβευση των προσπαθειών αυτών των παιδιών και παίρνει μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι ανταγωνιστήκαμε χώρες με τεράστια εμπειρία στη Ρομποτική», επισήμανε ο κ. Μπαλαφούτης.

Η Ομάδα «RoboSpecialists» ήταν μία από τις 14 που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO 2015 στο Κατάρ, οι οποίες διαγωνίστηκαν στις επιμέρους κατηγορίες, θεματικές (ποδοσφαίρου και μπόουλινγκ) και ηλικιακές (δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, ΑΕΙ). Από τις 14 ομάδες οι 7 προκρίθηκαν στους τελικούς, και εκτός από το αργυρό μετάλλιο του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης υπήρξαν κι άλλες διακρίσεις, όπως η 12η θέση του Δημοτικού της Λεοντείου Ν. Σμύρνης σε σύνολο 74 ομάδων, η 23η και 24η θέση των δύο ομάδων του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας σε σύνολο 88 ομάδων κ.ά.
OI ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΠΕΤΥΣ ΜΠΑΖΙΑΝΑ
Στη 19η θέση οι «Ηyperion Robotics»

Στην Ολυμπιάδα της Ντόχα βρέθηκε και η Ομάδα Ρομποτικής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο διδάσκει και η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα.
Οι «Hyperion Robotics» χτύπησαν πόρτες φορέων και επιχειρήσεων και εξασφάλισαν τελικά τα χρήματα για τη μετάβασή τους στο Κατάρ, καθώς το Πανεπιστήμιο αδυνατούσε να καλύψει τα έξοδα. Με τη χρηματοδότηση τριών χορηγών που ανταποκρίθηκαν (Ελληνικά Πετρέλαια, Γεωανάλυση, ΑΝΚΟ) έδωσαν το «παρών» και ανταγωνίστηκαν με 37 ομάδες από ΑΕΙ όλου του κόσμου στην κατηγορία του μπόουλινγκ, κατακτώντας τελικά τη 19η θέση.
«Είχαμε μια ατυχία στον πρώτο γύρο, όταν λόγω φωτεινότητας δεν ανταποκρίθηκαν όπως έπρεπε οι αισθητήρες. Στον δεύτερο γύρο το διορθώσαμε και πήγαμε καλά, περνώντας και την αμερικανική ομάδα. Αποκτήσαμε εμπειρίες και συνεχίζουμε με σκοπό να πάμε καλύτερα του χρόνου», ανέφερε στο «Εθνος» ο επικεφαλής της ομάδας, Γιώργος Αγγελόπουλος.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: