ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Έργα 7,7 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Πυρόπληκτων Περιοχών Πελοποννήσου



Δεκαέξι νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Πυρόπληκτων Περιοχών Πελοποννήσου, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Επίσης, επτά νέα έργα προτάθηκαν από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και συμφωνήθηκε να ενταχθούν στο

Πρόγραμμα με νεότερη απόφαση του υπουργού Οικονομίας, αφού κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το ποσό των 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα έργα που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Πυρόπληκτων Περιοχών Πελοποννήσου είναι τα εξής:


  • στη Λακωνία, η συντήρηση του δρόμου Σκάλα - Έλος - Αγ. Ιωάννης Γλυκόβρυσης - Εθνική Οδός, η συντήρηση του τμήματος Σκούρα – Γεράκι, του δρόμου Σκάλα - Γεράκι - Ζαραφώνα - Αγριάνοι – Τζίτζινα, της οδού Κροκεές - Λάγιο του Δήμου Ευρώτα, συντήρηση της οδού Αρεόπολη - Κότρωνας – Γερολιμένας και συντήρηση της επαρχιακής οδού Σπάρτη - Χρύσαφα - Αγριάνοι.
  • στη Μεσσηνία, εντάσσεται η κατασκευή τεχνικών έργων στον δρόμο Δώριο - Αγ. Γεώργιος - Χρυσοχώρι και η ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων. Εντάσσονται επίσης συμπληρωματικά έργα στη Λιμνοδεξαμενή Πολιανής, η ανάπλαση μονοπατιών στη Νέδουσα του Δήμου Καλαμάτας, η ολοκλήρωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου Μάρκου - Μάραθα, η επισκευή του κτιρίου Μπάρκα στην Χώρα του Δήμου Πύλου - Νέστορος, η αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στην Ι.Μ. Αγίου Νικήτα στην Σελλά Τριφυλίας και η ανάπλαση προαύλιου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος της τοπικής κοινότητας Χριστιάνων του Δήμου Τριφυλίας
  • στην Αρκαδία εντάσσεται η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων στην πυρόπληκτη περιοχή των πρώην Δήμου Βαλτετσίου (παραπόταμος Γουδάνης), η συντήρηση και βελτίωση της επαρχιακής οδού Κεραστάρη - Αραχαμίτες και η συντήρηση - βελτίωση δρόμων του πυρόπληκτου πρώην Δήμου Φαλαισίας.
Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια, τα έργα που προτάθηκαν και συμφωνήθηκε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Πυρόπληκτων Περιοχών Πελοποννήσου με νεότερη απόφαση, είναι τα εξής:


  •  επιχορήγηση ΔΕΥΑ Πύλου - Νέστορος για το έργο της εγκατάσταση - επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων οικισμού Βασιλιτσίου Δήμου Πύλου - Νέστορος
  • ανάπλαση πλατείας και κοινοχρήστων χώρων στον οικισμό Σκάλας του Δήμου Οιχαλίας
  • ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων του οικισμού Ζευγολατιού του Δήμου Οιχαλίας
  • βελτίωση και αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας στη Χρυσοκελλαριά του Δήμου Πύλου - Νέστορος
  • αποκατάσταση ζημιών - προστασία πρανών και βελτίωση βατότητας περιοχών του Μεσηνιακού Ταϋγέτου, (Γ' φάση)
  • ολοκλήρωση - ασφαλτόστρωση δρόμου προς τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και ολοκλήρωση - ασφαλτόστρωση δρόμου προς το Λύκαιο - Νέδα.
ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: