Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Διάγνωση Αλτσχάιμερ με τεστ αίματος

Μια πολύ σημαντική έρευνα πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο Μεσσήνιος στην καταγωγή γιατρός -
νευρολόγος Δημήτρης Καπόγιαννης, για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ με τεστ αίματος, πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Ο νεαρός γιατρός με καταγωγή από τη Μικρομάνη και το Αριστοδήμειο, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Μεσσηνία, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα τελευταία 14 χρόνια ζει στις ΗΠΑ. Εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, στη Βαλτιμόρη και είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Ο Δ. Καπόγιαννης μας ενημερώνει ότι γι’ αυτή την έρευνα ο ίδιος ως επικεφαλής και η ομάδα του έχουν λάβει γενναία κρατική χρηματοδότηση.
«Ψάχνουμε κάποια σκουπίδια, σάκους απορριμμάτων που αποβάλλουν τα κύτταρα. Ερευνούμε τα εξωσώματα από το αίμα, απομονώνουμε αυτά που έρχονται από τον εγκέφαλο», μας εξηγεί ο γιατρός. Διευκρινίζει πως «ανοίγουμε παράθυρο, βλέπουμε τι αποβάλλει ο εγκέφαλος» και τονίζει: «Σε 2 χρόνια συνεχίζοντας τις έρευνες και τα πειράματα, θα ξέρουμε αν και τι πρόβλεψη μπορεί να γίνει για το Αλτσχάιμερ».
Ο Δ. Καπόγιαννης παρατηρεί ότι «η έρευνα στηρίζεται σε πολύτιμα δείγματα από εθελοντές που δίνουν αίμα» κι επισημαίνει: «Εχουν δώσει δείγματα από μικρά παιδιά και σήμερα είναι 70 - 80 χρονών. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα παλιά δείγματα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αποθήκη δειγμάτων».
Ο νεαρός ερευνητής σημειώνει ότι ο εθελοντισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλες του τις μορφές και διευκρινίζει: «Οι έρευνες αυτές γίνονται χάρις στον εθελοντισμό, στην ανιδιοτέλεια και τον αλτρουισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αφιερώνουν χρόνο, χρήμα και υγεία. Θέλουν η πάθηση που ταλαιπωρεί αυτούς, να μην ταλαιπωρήσει άλλους ανθρώπους. Το πνεύμα του εθελοντισμού είναι διάχυτο στις ΗΠΑ. Εθελοντές εργάζονται στα νοσοκομεία και προσφέρουν έργο. Ακόμα και παιδιά ηλικίας γυμνασίου εργάζονται κατά τις διακοπές τους, βοηθώντας ασθενείς που δεν έχουν συνοδούς».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/76314-diagnosi-altsxaimer-me-test-aimatos

Δεν υπάρχουν σχόλια: