ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ταξιδιωτικό γραφείο εισέπραττε προκαταβολές για ανύπαρκτες σχολικές εκδρομές - Θύματα και μαθητές από Κυπαρισσία

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/70272-sxolikes-ekdromes-kompina



Ταξιδιωτικό γραφείο, με έδρα την Αθήνα, εισέπραττε προκαταβολές για υποτιθέμενες σχολικές εκδρομές, οι οποίες όμως ματαιώνονταν, αφήνοντας στα ..."κρύα του λουτρού" τους μαθητές και τους συνοδούς τους. Θύματα είχαν πέσει μεταξύ άλλων και μαθητές από την Κυπαρισσία.
Ως "πρωταγωνιστές" της απάτης, το ύψος της οποίας προσεγγίζει τις 52.000 ευρώ, κατηγορούνται οι
δύο φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του γραφείου, ένας 49χρονος και μία 58χρονη, όπως επίσης ο 42χρονος γιος της γυναίκας, ο οποίος εργαζόταν ως υπάλληλος στην επιχείρηση. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, η οποία διαβιβάζεται στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Την υπόθεση έφερε στο "φως" το τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου απευθύνθηκαν οι διευθυντές τεσσάρων δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο εισέπραξε προκαταβολές για εκδρομές στην Αθήνα που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.
Το "πάζλ" της ερευνώμενης "κομπίνας" άρχισε να ολοκληρώνεται, όταν οι υπεύθυνοι άλλων πέντε σχολείων, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από περιοχές της Αττικής, των Πατρών και της Μεσσηνίας, κατήγγειλαν ότι έπεσαν στα "δίχτυα" του ίδιου γραφείου για δήθεν εκδρομές που αυτό θα πραγματοποιούσε στο εξωτερικό. Στον κατάλογο των καταγγελιών προστέθηκε ξενοδοχείο από την πόλη των Ιωαννίνων, ο ιδιοκτήτης του οποίου ανέφερε ότι δεν του κατεβλήθη η προβλεπόμενη αποζημίωση, για τη διαμονή μαθητών στο κατάλυμά του.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το ύψος της απάτης, που προκάλεσαν οι υπεύθυνοι του ταξιδιωτικού πρακτορείου, κατά το χρονικό διάστημα από το Δεκεμβρίου του 2013 έως τον Απριλίου του τρέχοντος έτους, ανέρχεται σε 51.970 ευρώ.
Να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο εμπλέκεται σε μία ακόμη δικογραφία, που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας, για παρόμοια απάτη σε βάρος μαθητών Λυκείου της εν λόγω περιοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ , http://www.eleftheriaonline.gr/ Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/70272-sxolikes-ekdromes-kompina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...