ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Τι αποκαλύπτει το τραγούδι των αηδονιών

ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr/





Όσοι έχουν ακούσει αηδόνια να κελαηδούν τη νύχτα, γνωρίζουν τους μαγευτικούς ήχους που βγάζουν αυτά τα μικρόσωμα ωδικά πτηνά.
Τι προσπαθούν όμως άραγε να πουν μέσα από το τραγούδι τους;
Όπως αναφέρει μια ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία, το κελάηδισμα των αηδονιών δεν είναι τίποτε
άλλο από ένας… «μονόλογος»-καύχημα για το πόσο καλός πατέρας και σύντροφος θα γίνει.
Οι ερευνητές βρήκαν, ότι τα καλύτερα αρσενικά αηδόνια ταΐζουν τους νεοσσούς πιο συχνά και «διαφημίζουν» τα κατορθώματά τους στις πιθανές τους συντρόφους -οι οποίες εξαρτώνται από αυτούς για την παροχή τροφής- μέσω ενός περίτεχνου, νυχτερινού τραγουδιού.
Κελαηδούν με ένα πιο οργανωμένο τρόπο, μέσω επαναλαμβανόμενων αλληλουχιών και χρησιμοποιούν μια μεγαλύτερη ποικιλία ήχων.
«Εδώ και καιρό, οι ειδικοί υπέθεταν ότι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό –το μέγεθος του ρεπερτορίου ενός πτηνού- μπορεί να είναι σημαντικό για τα θηλυκά, κατά τη διαδικασία της επιλογής του κατάλληλου συντρόφου» ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Conny Bartsch.
«Όμως η έρευνά μας έδειξε, ότι στα αηδόνια, ένα μίγμα ειδικών χαρακτηριστικών στο τραγούδι φαίνεται να είναι πιο σημαντικό για τον καθορισμό των προσπαθειών τους ως πατεράδες» εξήγησε η ίδια.
Στο 80% όλων των ειδών πτηνών, τα αρσενικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των νεοσσών. Τα αηδόνια ταΐζουν τα θηλυκά κατά το στάδιο της επώασης, ενώ παρέχουν τροφή και στα μικρά τους και προστατεύουν τη φωλιά από αρπακτικά.
Επομένως, οι πατρικές δεξιότητες αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τα θηλυκά σε ό,τι αφορά την επιλογή ενός συντρόφου. Τα θηλυκά αξιολογούν αυτές τις δεξιότητες των αρσενικών, βάσει μερικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των χρωματισμών στο φτέρωμά τους και τη συμπεριφορά ερωτοτροπίας τους.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι στα αηδόνια ένα πολύπλοκο νυκτερινό τραγούδι αποτελεί το «κλειδί» στη διαφήμιση των δεξιοτήτων τους ως πατεράδες.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Evolutionary Biology.

Δεν υπάρχουν σχόλια: