ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Έρχεται το πρώτο θεματικό πάρκο της Nintendo από την Universal

Αξιοθέατα που θα είναι βασισμένα σε παιχνίδια, χαρακτήρες και κόσμους της Nintendo σε διάφορα
θεματικά πάρκα της Universal, θα δημιουργήσουν οι δύο εταιρείες μέσω της συνεργασίας τους, όπως ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες.
«Για πρώτη φορά, οι ιστορίες και οι χαρακτήρες θα έρθουν στη ζωή μέσω τελείως καινούργιων μορφών, μόνο στα θεματικά πάρκα της Universal», γράφει η ανακοίνωση. «Οι εμπειρίες που θα σας βάζουν μέσα στο θεματικό κόσμο της Nintendo θα είναι διάφορα μεγάλα αξιοθέατα στα θεματικά πάρκα της Universal και θα έχουν πολλούς διάσημους χαρακτήρες από τα παιχνίδια της Nintendo».
Η προσπάθεια της Nintendo για ένα νέο θεματικό πάρκο είναι μέρος της στρατηγικής της να επεκτείνει την παγκόσμια εμβέλεια των χαρακτήρων και της πνευματικής της ιδιοκτησίας μέσω της αλλαγής σε νέα μοντέλα επιχειρήσεων. Ως μέρος του μεγάλου αυτού σχεδίου, η Nintendo συνεργάζεται και με την Ιαπωνική εταιρεία παιχνιδιών για κινητά DeNA για να δημιουργήσει παιχνίδια για smartphones με θεματολογία από παιχνίδια της Nintendo.
Η Universal διατηρεί θεματικά πάρκα στις ΗΠΑ (Los Angeles και Orlando), την Ιαπωνία (Osaka) και την Σιγκαπούρη.

ΑΠΟ http://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: