ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Μεσογειακή φώκια ξεβράστηκε νεκρή στην Κυπαρισσία




Μεσογειακή φώκια (monachus monachus) ξεβράστηκε νεκρή σε βράχια παραλίας της Κυπαρισσίας Το άτυχο θαλάσσιο θηλαστικό εντόπισε προχθές κάτοικος της περιοχής καθώς κολυμπούσε. 
Όπως είπε στο «Θ», «κολυμπούσα και κοιτάζοντας προς την ακτή, είδα στα βράχια κάτι να υπάρχει. Δε φαινόταν καλά τι είναι από τη θάλασσα και
προσέγγισα κολυμπώντας τα βράχια, όπου διαπίστωσα ότι ήταν μια νεκρή φώκια, που είχε ξεβράσει το κύμα». 
Το άτυχο θηλαστικό βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης και το θέαμα που αντικρίσαμε προχθές το απόγευμα, μόλις πήγαμε στο σημείο που μας υπέδειξε ο κάτοικος της περιοχής, μόνο θλίψη προκαλεί. Η μεσογειακή φώκια είχε υποστεί βαρύ τραυματισμό στο δεξί πτερύγιο, το οποίο είχε αποκοπεί τελείως. 

Από την οπτική παρατήρηση, λόγω, ακριβώς, της κατάστασης αποσύνθεσης που βρισκόταν, δεν ήταν εμφανή πρόσθετα τραύματα που μπορεί και να προκάλεσαν τη θανάτωσή της, ωστόσο εικάζεται πως, όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτή επήλθε έπειτα από τραυματισμό της, είτε από μπλέξιμο σε δίχτυα ή άλλα είδη αλιείας, είτε από χτύπημα σε σημαδούρα ή από προπέλα σκάφους (εξαιτίας της οποίας - προφανώς – «έχασε» δεξιό πτερύγιο). Εικάζεται, δε, ότι πρόκειται για ενήλικη αρσενική μεσογειακή φώκια και το μήκος της είναι περί τα 2 μέτρα. 

Σημειώνεται πως η μεσογειακή φώκια (monachus monachus) είναι το πιο σπάνιο από τα 33 είδη που υπάρχουν στον κόσμο. Αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης και συγκαταλέγεται στα πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη. 

Από τον παγκοσμίως εναπομείναντα πληθυσμό, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο σύνολο του είναι λιγότερες από 450 φώκιες, περισσότερες από τις μισές, σχεδόν 250, επιβιώνουν (ζουν και αναπαράγονται) στη θάλασσα της Ελλάδας. 

Η μεσογειακή φώκια είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη φώκιας που υπάρχουν στον κόσμο. Φτάνει σε μήκος τα 2,8 μέτρα και το βάρος της μπορεί να ξεπεράσει τα 300 κιλά. 

του Ηλία Γιαννόπουλου - tharrosnews.g
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.