ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Θόρυβος: Ποιους κινδύνους κρύβει;

Από το σεσουάρ έως το μπλέντερ πώς επηρεάζει ο θόρυβος την υγεία μας; Ποιο είναι το επίπεδο του θορύβου που προκαλεί μόνιμη βλάβη στην ακοή.


Οι συνέπειες του θορύβου στην καθημερινότητά μας δεν είναι αμελητέες. Στρες, διαταραχές στον ύπνο και τη συγκέντρωση, είναι κάποιες από αυτές. Αν και υπάρχουν πολλοί περιορισμοί για την προστασία των εργαζομένων από τους θορύβους στο χώρο εργασίας, λίγοι είναι αυτοί που αφορούν τους θορύβους εκτός επαγγελματικών χώρων: φορητές συσκευές ήχου, συναυλίες, σεσουάρ, σειρήνες, μηχανές κοπής γκαζόν, ηλεκτρικές σκούπες, συναγερμοί αυτοκινήτων και αμέτρητα άλλα αντικείμενα, εκπέμπουν θορύβους τους οποίους απλούστατα δεν αντέχουν τα αυτιά του ανθρώπου.
Και μετά, είναι οι θόρυβοι σε χώρους συναθροίσεων: πανεπιστήμια, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες είναι μερικά από αυτά, στα οποία ο θόρυβος συχνά υπερβαίνει τα όρια αντοχής.
Όπως απέδειξαν επιστημονικές μελέτες, ο θόρυβος αποτελεί την κύρια αιτία βαρηκοΐας. Εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου παιδιών σχολικής ηλικίας, ήδη έχουν μόνιμες βλάβες στην ακοή τους εξαιτίας των καθημερινών θορύβων, τους οποίους θεωρούμε δεδομένους στη ζωή μας αλλά μόνο τέτοιοι δεν θα έπρεπε να είναι. Η ένταση του ήχου μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB) και το επίπεδο που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή, είναι τα 85 dB – όσο εκπέμπει ένα σεσουάρ ή ένα μπλέντερ στην κουζίνα μας.
Υπάρχουν όμως και άλλα δεινά που προκαλεί ο θόρυβος, που προέρχονται από καθημερινές μας δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ο ψίθυρος, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας ακόμα και εάν τα ντεσιμπέλ στα οποία κινείται δεν ξεπερνούν τα 30 με 40. Ακόμα και μια συνομιλία σε απόσταση ενός μέτρου και έντασης 60 ντεσιμπέλ, μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας. Πολύ πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες όταν ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος συχνά στους θορύβους ενός κεντρικού δρόμου. Για παράδειγμα, όταν η ένταση είναι 80 ντεσιμπέλ και η απόσταση 300 μέτρα, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το όριο του πόνου στα αυτιά επισήμως είναι πάνω από τα 130 ντεσιμπέλ. Πάνω από αυτό το όριο κάθε ήχος προκαλεί πόνο στα αυτιά, όπως για παράδειγμα ο ήχος ενός πυροβολισμού που ξεπερνά τα 160 ντεσιμπέλ.
Δεν είναι όμως μόνο η ένταση, αλλά και η συχνότητα ενός ήχου που ενοχλεί. Για παράδειγμα το πάτημα μιας κιμωλίας στον πίνακα ή το πέρασμα ενός πιρουνιού στο πιάτο έχουν υψηλή συχνότητα. Όταν αυτή ξεπεράσει τα 5.000 Hertz είναι εξαιρετικά ενοχλητική.
premium.paratiritis

http://www.iatronet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: