ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αντισυνταγματικό το διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Μη νόμιμο «για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας» χαρακτηρίζεται από το Συμβούλιο της
Επικρατείας το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σύμφωνα με απόφασή του, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί.
Επίσης υπάρχει και μια σειρά από παρατηρήσεις σε αρκετά σημεία τα οποία αναφέρει το σχέδιο του ΠΔ, που έχει κατατεθεί για έγκριση νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν -και αφορούν την απόφαση του ΣτΕ για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των «GR2330005: Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι - Κυπαρισσία)» ως «περιφερειακό πάρκο Κόλπου Κυπαρισσίας», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης-, τα βασικά σημεία των παρατηρήσεων που γίνονται έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η ειδική περιβαλλοντική μελέτη προτείνει περιφερειακό πάρκο και όχι εθνικό, πράγμα που όπως σημειώνεται στην απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις ειδικότερες περιγραφές και παραδοχές της μελέτης.
Αναφορά γίνεται και για την περιοχή της Ελαίας, σχετικά με την δόμηση μεταξύ των δύο ζωνών προστασίας της φύσης, όπου είχε προταθεί μια περιοχή οικιστικής ανάπτυξης. Σημειώνεται πως ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση στα εθνικά πάρκα δεν προβλέπονται περιοχές οικοανάπτυξης, από την ΕΠΜ δεν εξετάσθηκε εάν η οικοδομική δραστηριότητα στις περιοχές που προτείνεται να χαρακτηρισθούν ως ΠΟΙΚ συνάδει με τον σκοπό προστασίας και αποκαταστάσεως των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, τα οποία αποτελούν αντικείμενο της μελέτης αυτής.
Για τους οικισμούς που εμπίπτουν στις περιοχές "Natura", επισημαίνεται ότι πρέπει να οριοθετηθούν προσηκόντως, με διάταγμα. Για εγκαταστάσεις και έργα εκτός οικισμών, εφόσον είναι νομίμως αδειοδοτημένα και κρίνεται αιτιολογημένα ότι συνάδουν με τους στόχους προστασίας, τονίζεται ότι θα μπορούσε να ορισθεί στο διάταγμα ότι επιτρέπεται η διατήρηση, η συντήρηση, καθώς και ο ήπιος εκσυγχρονισμός τους.
Τέλος η απόφαση σημειώνει πως το Τμήμα του ΣτΕ δεν προέβη στο παρόν στάδιο σε πλήρη επεξεργασία, από άποψη νομιμότητας και νομοτεχνική, όλων των προτεινόμενων ρυθμίσεων, καθόσον το σχέδιο κρίνεται, προεχόντως, μη νόμιμο για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας. Συνεπώς, οι διατάξεις του σχεδίου για τις οποίες δεν διατυπώνονται παρατηρήσεις δεν έχουν τύχει επεξεργασίας ούτε ως προς την ουσιαστική τους νομιμότητα ούτε ως προς τη νομοτεχνική τους αρτιότητα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/61566-kyparissiakos-kolpos

Δεν υπάρχουν σχόλια: