ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Αυτά είναι τα κινητά αστυνομικά τμήματα - Πρεμιέρα για την ομάδα ΑΕΤΟΣ της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΠΟ http://www.iefimerida.gr/ 23|04|2015




«Με τα... μάτια του αετού», η αστυνομία θα «βλέπει» από σήμερα τα προβλήματα των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, για να προσφέρει άμεσα τις υπηρεσίες της στους κατοίκους των χωριών, όπου δεν υπάρχουν αστυνομικά
τμήματα.
Πρόκειται για το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με την επωνυμία «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» (Αστυνόμευση- Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων), που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, στο προαύλιο των πρώην Σχολών της Αστυνομίας στην λεωφόρο Μεσογείων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινητές αστυνομικές μονάδες, οι οποίες είναι ειδικά οχήματα τύπου βαν, με κατάλληλο εξοπλισμό, που θα είναι επανδρωμένα με τρεις αστυνομικούς (τάξης, ασφάλεια και τροχαίας) και θα πραγματοποιούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολιών σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας υπηρεσίες και βοήθεια στους πολίτες.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου επιχειρησιακού σχεδίου, παρέλαβε 150 διπλοκάμπινα φορτηγάκια 4Χ4, τα οποία αγοράστηκαν με κονδύλια του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ και θα διατεθούν για την πιο αποτελεσματική αστυνόμευση και επιτήρηση των παραμεθώριων περιοχών και των συνόρων της χώρας.
Οι κινητές μονάδες αστυνόμευσης τίθενται σε λειτουργία από σήμερα, πιλοτικά σε τέσσερις περιοχές και συγκεκριμένα στους νομούς Ιωαννίνων, Ξάνθης, Αρκαδίας και Εύβοιας, για δύο μήνες και στην συνέχεια θα εφαρμοστούν και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές.
Η ενεργοποίηση του προγράμματος «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.», εντάσσεται στη νέα αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, με το σύνθημα «Αστυνομία δίπλα στον πολίτη» και έρχεται να προστεθεί στους θεσμούς του αστυνομικού της γειτονιάς και τα Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας, καθώς και στην ριζική αναδιάρθρωση της αστυνομίας, που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνατε την κατάργηση πολλών αστυνομικών τμημάτων και την δημιουργία πρότυπων και πολυδύναμων υπηρεσιών.
Η λειτουργία των πρότυπων τμημάτων, σύμφωνα με τους επιτελείς της ΕΛΑΣ, είναι θέμα χρόνου και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εισηγήσεις για να προχωρήσει το σχέδιο. Η σκέψη για τα τμήματα αυτά είναι να προσαρμοστούν στο σχέδιο «Καποδίστριας» και να υπάρχουν συνεχώς μονάδες έξω για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ο Γιάννης Πανούσης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και των οχημάτων ειδικού τύπου για τα σύνορα, τόνισε ότι «η αστυνομία δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο», αφού πλέον θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον παππού που φοβάται στην ερημιά, τον Πομάκο στα Πομακοχώρια και σε κάθε έναν που έχει ανάγκη για άμεση βοήθεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι οι κινητές μονάδες είναι σχέδιο προηγούμενων κυβερνήσεων (εφαρμόστηκε πρώτη φορά επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά δεν προχώρησε) και αυτό αποδεικνύει ότι στο κράτος υπάρχει συνέχεια.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος συντόνισε τις ενέργειες για την υλοποίηση του σχεδίου, που χειρίστηκε ο επιτελάρχης της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Μανώλης Κατριαδάκης, ευχαρίστησε όλη την ηγεσία της Αστυνομίας και τόνισε ότι «σήμερα είναι μια ωραία μέρα, καθώς με τις με το νέο πρόγραμμα καλύπτονται τα κενά αστυνόμευσης».
Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, έκανε λόγο για νέο μοντέλο αστυνόμευσης, που στοχεύσει στην καλύτερη και έμμεση εξυπηρέτηση και στην βελτίωση της ζωής των πολιτών, ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...